Chrupiące obierki ziemniaczane

1 kwietnia 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Jeżeli nie lubicie, gdy coś się marnuje, ten przepis jest dla Was :)

Przygotowując jakąkolwiek ziemniaczaną potrawę trzeba obrać ziemniaki. Kiedy obieramy ziemniaki pozostają … oczywiście OBIERKI. Można je wykorzystać i stworzyć przepyszne przystawki. Jest jedno zastrzeżenie – ziemniaczki muszą być w miarę młode, skórki z tych starszych się po prostu nie nadają…

A oto jak postępujemy:

1) Przed obraniem ziemniaków, dobrze płuczemy je w wodzie i szorujemy szczoteczką

2) Obieramy ziemniaki (przeznaczamy je na potrawę, którą wcześniej sobie zaplanowaliśmy), zostawiamy obierki.

3) Obierki obtaczamy w jajku z odrobiną pieprzu, soli, Vegety, lub z innym zestawem przypraw, które lubimy.

4) Następnie obtaczamy je w bułce tartej.

5) Tak przygotowane wrzucamy do głębokiego, gorącego oleju i smażymy

6) Kiedy się zrobią złociste wyjmujemy je i odsączamy, najlepiej na chłonnym papierze.

Zasadniczo obierki są już gotowe do spożycia, ale warto wcześniej przygotować do nich dip, a najlepiej kilka. Moim faworytem jest czosnkowy, które doskonale komponuje się z ziemniakami (majonez, kilka kropli ketchupu, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, ewentualnie kapka chili, sok z cytryny). Ale dip serowy, pomidorowy z bazylią, czy musztardowy też doskonale się sprawdzą.

Oczywiście obierki podajemy na gorąco, na podgrzanym, dużym talerzu w otoczeniu małych miseczek z dipami :)

Smacznego!

file1301651592



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz