Chrupiące i złociste krokiety ziemniaczane z dodatkiem sera i szynki

3 października 2013, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny

składniki

7 dużych ziemniaków
20 dkg żółtego sera cheddar
8 łyżek mleka
4 żółtka
łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
50 g pokrajanej w kostkę wędzonej szynki
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Obrane ziemniaki ugotować,zemleć,wymieszać z mlekiem. Ser pokroić w drobna kostkę, lub grubo zetrzeć i wsypać szynkę razem z serem do przestudzonych ziemniaków. Wymieszać wszystko bardzo starannie, przyprawiając do smaku gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Z powstałej masy formować kształtnie krokiety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na rumiano, na rozgrzanym oleju. Gorące osączać na papierowym ręczniku.