Chleb z otrębami – dobroczynny dla zdrowia i przepis
Otręby są pozostałościami po przemiale ziarna na mąkę. Ich odmiana zależna jest od rodzaju przetworzonego ziarna, stąd otręby np. pszenne, ryżowe, owsiane, żytnie, gryczane, czy jęczmienne. Wspaniale sprawdzą się w diecie odchudzającej, dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz skutecznej regulacji pracy układu pokarmowego, posiadają liczne składniki mineralne i witaminy. Zatem, czy faktycznie chleb z otrębami jest również dobrym wyborem? Jakie korzyści uzyskamy spożywając go?
Zapewne wszyscy wiemy jak wygląda ziarno pszenicy. Składa się ono z trzech głównych elementów. Pierwszy z nich to zarodek – maleńka bomba witaminowa, bogata w minerały i istotne składniki, jest najcenniejszą częścią ziarna. Drugi to jądro, zawierające cukier i skrobię, będące przyszłymi składnikami odżywczymi rośliny. Trzeci zaś – powłoka, chroniąca ziarno od wahań temperatury, wilgoci, czy uszkodzeń.
Otręby są produktem ubocznym po przemiale zboża, to osłonka zewnętrzna ziarna mająca w sobie błonnik, składniki mineralne i witaminy. Naukowcy już dawno przyznali, że w powłoce ziarna znajduje się mnóstwo witaminy B6. Dostarczana w odpowiedniej ilości działa uspokajająco na organizm. Witamina B12 również koi nerwy, zapobiega anemii, przyczynia się do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego i krwionośnego. Kolejna, B1, czyli tzw. tiamina, to jedna z najważniejszych witamin zawartych w otrębach. Jest konieczna dla prawidłowego działania układu sercowo – naczyniowego i nerwowego, wykazuje również właściwości antyoksydacyjne.
Oprócz tego, w otrębach znajduje się cenna witamina E pełniąca funkcje antyoksydacyjne, przeciwdziała bezpłodności, a także starzeniu się skóry. Chleb z otrębami zawiera dużo więcej witamin, niż zwykły, ciemny, a także mikroelementy, które łatwo się przyswajają: cynk, mangan, potas, żelazo, czy miedź. Co najważniejsze, wszystkie witaminy zawarte w całym ziarnie, różnią się od aptecznych tym, że nie da się ich ‘’ przejeść ‘’, czy też przedawkować, organizm sam pozbywa się nadmiaru.
Należy zaznaczyć, że wyrzucając lub oddając na paszę dla zwierząt ‘’ niepotrzebne ‘’ otręby, pozbywamy się razem z nimi całego bogactwa witamin i mikroelementów.
Korzyści płynące ze spożywania chleba z otrębami potwierdza wiele badań naukowych. Na przykład, poprawia apetyt, zapewnia uczucie nasycenia na dłuższy czas, pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit, reguluje procesy trawienia. Otręby, znajdujące się w chlebie pomagają pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu, wzmacniają odporność, regulują ciśnienie krwi, a także przeciwdziałają miażdżycy. Osoby cierpiące na nadwagę lub ograniczające spożycie węglowodanów powinny dołączyć je do swojej diety. Chleb otrębowy posiada właściwości oczyszczające, dlatego również zaleca się go ludziom chorującym na nerki, wątrobę i reumatyzm.
Rafinowane produkty, typu: biały chleb, makaron, czy cukier, nie tylko nie zawierają witamin. Co gorsza, spożywanie wszelkich wyrobów cukierniczych podwyższa zapotrzebowanie na witaminy grupy B, w rezultacie czego może rozwinąć się hipowitaminoza. Dzieci jedzą zdecydowanie za dużo rafinowanych produktów, zapijając je słodkimi napojami, a w wyniku tego u 90% 5 – 6 latków występuje próchnica.
Na szczęście, współcześni producenci wypuszczają na rynek coraz więcej rodzajów chleba z otrębami, np. zbożowy, słodowy, z rodzynkami, czy też ‘’ fitness ‘’ wzbogacony większą ilością substancji odżywczych. Niestety, czasami na półkach sklepowych można ujrzeć różne rodzaje ‘’ szarego ‘’ chleba, który wydaje się być otrębowy, a nie dość, że nim nie jest, to dodatkowo jest zwyczajnie niskiej jakości. Jednak, nie trudno odróżnić prawdziwy chleb z otrębami od podróbki: po przekrojeniu ma szary kolor, otręby widoczne są w postaci drobnych, zółtawych i jasno – brązowych plamek, zarówno po przekrojeniu, jak i na wierzchu.
Przepis na chleb z otrębami:
Składniki:
Mąka typ 450 – 330 g
Otręby – 60 g
Ciepła woda – 250 ml
Pół łyżeczki cukru
Świeże drożdże – 19 g
Masło śmietankowe – 2 łyżki stołowe
Sól – 1 łyżeczka
Mleko – 1 łyżka stołowa
Szczypta nasion kolendry
Przygotowanie:
Otręby zmielić blenderem, przesiać mąkę. Połączyć ciepłą wodę z cukrem i drożdżami, odstawić na 15 minut. Dodać sól, mąkę, otręby i masło. Zagnieść ciasto tak, aby było gęste i miękkie. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 h w ciepłym miejscu. Formę do chleba posmarować masłem i posypać mąką, wyłożyć ciasto, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 10 minut. Chleb posmarować z pomocą pędzelka mlekiem i posypać świeżą kolendrą. Piec 35- 40 minut w temperaturze 200º.
zobacz rówineż:
Przepisy na domowy chleb bez wyrabiania – na szybko
Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło
Chleb z ziaren bez mąki
Lepszy chleb na zakwasie czy na drożdżach?
Domowy chleb z piekarnika – różne przepisy