Chleb w słoiku – przepis na pyszne domowe pieczywo

9 maja 2024, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Czasy nastały trudne, wszystko drożeje i trzeba szukać różnych sposobów na przetrwanie. Tym razem przychodzę do Was z przepisem na chleb w słoiku! Tani, szybki i przepyszny. Koniecznie dajcie znać, jak wrażenia.

Przepis

Co kupić?

  • słoik 1,5 l
  • 300ml maślanki
  •  2 łyżki melasy
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  •  1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • miękkie masło
  • płatki owsiane

Przygotowanie:

Słoik wysmarujcie miękkim masłem i posypcie płatkami owsianymi. Maślankę z dodatkiem melasy podgrzejcie do 30 stopni, aby była lekko ciepła. Następnie dodajcie pokruszone drożdże i całość wymieszajcie. W osobnej misce zmieszajcie obie mąki z jogurtem, solą, słonecznikiem, orzechami oraz nasionami.  Teraz dodajcie maślankę i mieszajcie przez 3 minuty. Przełóżcie ciasto do słoika i posypcie wierzch płatkami owsianymi oraz przykryjcie pokrywką. Pieczcie przez 3 godziny, aż chlebek wypełni cały słoik. Po upieczeniu odstawcie do wystygnięcia.