Chleb w słoiku – przepis na pyszne domowe pieczywo
9 maja 2024, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny
Czasy nastały trudne, wszystko drożeje i trzeba szukać różnych sposobów na przetrwanie. Tym razem przychodzę do Was z przepisem na chleb w słoiku! Tani, szybki i przepyszny. Koniecznie dajcie znać, jak wrażenia.
Przepis
Co kupić?
- słoik 1,5 l
- 300ml maślanki
- 2 łyżki melasy
- 100ml jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki orzechów laskowych
- 40g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- miękkie masło
- płatki owsiane
Przygotowanie:
Słoik wysmarujcie miękkim masłem i posypcie płatkami owsianymi. Maślankę z dodatkiem melasy podgrzejcie do 30 stopni, aby była lekko ciepła. Następnie dodajcie pokruszone drożdże i całość wymieszajcie. W osobnej misce zmieszajcie obie mąki z jogurtem, solą, słonecznikiem, orzechami oraz nasionami. Teraz dodajcie maślankę i mieszajcie przez 3 minuty. Przełóżcie ciasto do słoika i posypcie wierzch płatkami owsianymi oraz przykryjcie pokrywką. Pieczcie przez 3 godziny, aż chlebek wypełni cały słoik. Po upieczeniu odstawcie do wystygnięcia.