Chili con carne z tortillą lub ryżem

8 marca 2011, dodał: gosiuha
Artykuł zewnętrzny

Składniki dla 3-4 osób

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 duża pokrojona w kostkę cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku (zetrzeć)
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 450 g mielonej chudej wołowiny lub wieprzowiny
  • puszki pokrojonych pomidorów bez skórek
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 duża czerwona papryka,pokrojona w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
  • 1 puszka kukurydzy odsączonej z zalew

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę. Podsmażyć.

  • Dodać pomidory z zalewą oraz bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem.

  • Przykryć i gotować przez 20 – 25 minut. Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.

  • Podawać na gorąco z białym ryżem lub plackami tortilli. Smacznego.

fot.redakcja