Chili con carne z tortillą lub ryżem
Artykuł zewnętrzny
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża pokrojona w kostkę cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku (zetrzeć)
- 1 łyżeczka przyprawy chilli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 450 g mielonej chudej wołowiny lub wieprzowiny
- puszki pokrojonych pomidorów bez skórek
- 1 kostka bulionu wołowego
- 1 duża czerwona papryka,pokrojona w kostkę
- 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
- 1 puszka kukurydzy odsączonej z zalew
Przygotowanie:
-
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę. Podsmażyć.
-
Dodać pomidory z zalewą oraz bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem.
-
Przykryć i gotować przez 20 – 25 minut. Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.
- Podawać na gorąco z białym ryżem lub plackami tortilli. Smacznego.
fot.redakcja