Udka w miodzie w ziołowej marynacie

8 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– udka kurczaka 6 sztuk
– 2 cytryny,
– 4 łyżki miodu,
– 3 łyżki oliwy

Marynata:


– 1 łyżka suszonego lub świeżego rozmarynu,
– 1 łyżeczka suszonego tymianku,
– 4 ząbki czosnku,
– 1 łyżeczka soli,
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
– 2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:


Udka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę, rozcierając w moździerzu przyprawy z czosnkiem i łącząc je z oliwą. Natrzeć udka i odstawić na noc w chłodne miejsce. Do żaroodpornego naczynia wcisnąć sok z dwóch wyszorowanych wcześniej cytryn i wrzucić również skórki. Mięso polać miodem wymieszanym z oliwą. Piec w 180°C ok. 1 godz. 20 min., polewając mięso sosem lub 2-3-krotnie obracając udka na drugą stronę.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żubrówka czy Luksusowa na imprezę?…
Ja nie piję wódki, więc się nie wypowiem która lepsza. Ja na imprezę...
Jaki utrwalacz do pazknoci ???
Utwardzacz może być stosowany jako baza pod kolorowy lakier lub samodzielnie, jako preparat odżywczy....
Niechęć do macierzyństwa
W takim uproszczonym schemacie myślenia nie mieszczą się inne powody, z jakich ktoś...
pasemka na czarne włosy
Pasemka na czarnych włosach mogą być subtelne i naturalne, na przykład w kolorze średniego...