Chałwa sezamowa – domowy przepis

28 czerwca 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Chałwa jest znana od wielu pokoleń i jej popularność nigdy się nie zmieni Jest pyszna, występuje w różnych smakach i rozpływa się w ustach. Jak jednak zrobić ją domowym sposobem, aby była jeszcze lepsza?

 

Co kupić?

sezam

miód albo cukier

orzeszki włoskie

migdały

rodzynki

skórka pomarańczy

 

Przygotowanie

Sezam upraż na patelni na małym ogniu, do czasu aż ziarenka lekko ściemnieją. Uważaj jednak, aby nie przegapić momentu uprażenia i nie dopuścić do spalenia.  Kiedy sezam wystygnie należy go rozdrobnić za pomocą moździerza lub młynka do kawy. Przy młynku ważne jest, aby wkładać małe porcje i nie doprowadzić do jego zapchania, czy przegrzania. Natomiast w moździerzu trzeba będzie długo pracować, aby stłuc sezam na drobno. Następnie sezam mieszamy z miodem, ilość zależy od Twojego smaku jednak zalecane są 2 łyżki na 100 gram sezamu. Miód można również zastąpić cukrem, ale wcześniej należy go rozpuścić w wodzie 4:1. Całość mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli masa wyszła Ci zbyt lejąca, to możesz dodać odrobinę sezamu. Dodaj do chałwy odrobinę migdałów, orzechów oraz rodzynek. Jako dodatek możesz pomyśleć o startej skórce cytryny, która nada ciekawy smak. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki. Kiedy stężeje pokrój na małe kawałki.

 

zobacz również:

Jak zrobić gorącą czekoladę?

Szybki i prosty przepis na lody

Kawa mrożona – sprawdzone przepisy

Sorbety owocowe domowej roboty – różne przepisy!