Chałwa – różne przepisy

23 września 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Chałwa, to przysmak wielu smakoszy. Zachwyca konsystencją i wieloma odmianami. W tym artykule, chciałabym Wam ją nieco przybliżyć i przedstawić kilka pysznych przepisów.

Chałwa - różne przepisy

Co nieco o chałwie

Chałwa pochodzi z Indii i pierwotnie była tworzona z masy karmelowej oraz miazgi z nasion sezamu. Z biegiem lat zaczęto tworzyć jej różne odmiany. Najczęściej różnią się użytymi do produkcji nasionami. Stosuje się orzechy, mak, słonecznik czy bakalie. Do tego dochodzą olejki aromatyczne, a nawet i intensywne przyprawy. Niestety jest kaloryczna, bo w 100 gramach znajdziecie, aż 700 kcal. Na szczęście, od czasu do czasu nie zaszkodzi, a dostarczy do organizmu witaminy A, E i H. Odpowiadają one za wspomaganie układu nerwowego, wygląd paznokci, włosów czy skóry. Z kolei zawarty w sezamie kwas linolowy, obniży poziom cholesterolu.

chałwa domowa

Waniliowa

Co kupić?

  • 400g białego sezamu łuskanego
  • 4 łyżki  miodu
  • 2 laski wanilii
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Ziarna podprażcie na patelni i odstawcie do wystygnięcia. Następnie zmielcie je razem z cukrem waniliowym. Laski wanilii przekrójcie wzdłuż i nożem wyciągnijcie środek. Wymieszajcie ze sobą masę, wanilię oraz miód. Całość przełóżcie do foremek lub keksówki z papierem do pieczenia. Odstawcie do lodówki na dwie godziny.

chałwa waniliowa

Marmurkowa

Co kupić?:

  • 400g  białego sezamu łuskanego
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżeczek kakao

Przygotowanie:

Sezam podprażcie na patelni i zmielcie je na kleistą masę. Dodajcie 4 łyżki miodu i wymieszajcie. Następnie połowę powstałej pasty, wymieszajcie z kakao i pozostałą łyżką miodu. Zagniećcie jak ciasto i połączcie z jasną masą. Delikatnie je ugniećcie, aby powstał marmurek. Przełóżcie całość do foremek i odstawcie do lodówki na dwie godziny.

chałwa marmurkowa

Turecka

Co kupić?

  • 75 g orzechów włoskich
  • 2 arkusze papieru ryżowego
  • 350 g cukru
  • 75 g orzeszków pistacjowych
  • 2 białka
  • 75 g mielonych migdałów
  • łyżka glukozy w płynie
  • 75 g miodu
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

Orzechy włoskie oraz pistacje posiekajcie. Jedną warstwą papieru ryżowego wyłóżcie foremkę na ciasto. Następnie w garnku podgrzejcie na małym ogniu cukier, miód, wodę oraz glukozę. Pamiętajcie, aby ciągle mieszać. Syrop powinien się rozpuścić i zagotować. Białka ubijcie na sztywno i wymieszajcie delikatnie z syropem cukrowym. Ubijcie całość i dodajcie pistacje, orzechy, migdały oraz esencję waniliową. Przełóżcie masę do foremki i połóżcie na nią papier ryżowy. Lekko dociśnijcie i odstawcie na dwie godziny.

chałwa turecka

Grecka

dodał: Redakcja

Co kupić?

  • Oliwa z oliwek Extra Virgin 1 szklanka
  •  Simigdali –gruboziarnista kasza kukurydziana – 2 szklanki
  • Cukier 3 szklanki
  • Woda 4 szklanki
  • Migdałów grubo posiekanych i oczyszczonych ze skórki ½ szklanki
  • Ziarna sezamowe ½ szklanki
  •  Skórka z 1 cytryny
  • Goździki 1 łyżeczka
  • Laska cynamonu 1 szt

Przygotowanie:

Syrop : gotujcie wodę z cukrem, skórką z cytryny, laską cynamonu oraz goździkami przez około 5 minut, następnie odcedźcie. W głębokim garnku podsmażcie kaszę na silnie rozgrzanej oliwie, ciągle mieszajcie. Następnie dodajcie kolejno migdały, ziarno sezamowe. Podsmażcie. Po zdobyciu złotego koloru zdejmijcie garnek z ognia i ostrożnie wlejcie gorący syrop. Wymieszajcie całość i postawcie ponownie na słabym ogniu, aż cały syrop wsiąknie w kaszę. Chałwę najlepiej wyłóżcie do formy lub małych foremek. Posypcie cynamonem i podawajcie na ciepło lub na zimno.

chałwa grecka

Marchewkowa

Co kupić?

  • 25 dag marchewek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 pokrojonych orzechów nerkowca
  • 3 łyżki margaryny
  • kardamon do smaku

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Następnie podsmażcie ją na tłuszczu, po czym dodajcie wodę oraz mleko. Gotujcie jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie dodajcie resztę margaryny, cukier oraz kardamon. Orzechy podprażcie i dodajcie do masy. Dokładnie wymieszajcie chałwę i przełóżcie do naczynia.

chałwa

zobacz również:

Jak zrobić domowy hummus?

Hummus – różne przepisy i receptury