URODA I ZDROWIE

Hummus – różne przepisy i receptury

18 października 2020, dodał: czekoladka

Hummus wywodzi się z Libanu, lecz pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów antycznych. To ważny składnik kuchni libańskiej, żydowskiej, arabskiej i greckiej. Dobrze znany jest wegetarianom. Ciecierzyca, inaczej zwana cieciorką czy grochem włoskim to bogate źródło białka roślinnego. Hummus to przecież nic innego, jak pasta z ciecierzycy, która najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem…

Hummus to nie tylko doskonałe źródło białka roślinnego, ale także skarbnica żelaza, manganu, cynku, siarki, witaminy C i B6, kwasu foliowego, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hummus można wykonać również na bazie ciecierzycy z puszki, co znacznie przyśpieszy czas jego przygotowania.

 

Przepis na tradycyjny Hummus

 

Składniki:

-0,5 kg ziarna ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki
-pasta sezamowa (tahina),
-olej tłoczony na zimno (lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy),
-jogurt naturalny,
-sok z cytryn,
-5 ząbków czosnku,
-świeży imbir,
-pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy na noc. Do 1l wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę, gotujemy do uzyskania miękkości. Podczas gotowania uzupełniamy wodę wyłącznie wrzątkiem (inaczej może stwardnieć). Ugotowaną cieciorkę miksujemy, dodajemy oliwę, sok z cytryn, tahinę. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę. Na końcu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę czosnek, imbir, oraz inne przyprawy.

Hummus z marchewką

hummus z marchewką

składniki:

-puszka ciecierzycy

-4 marchewki

-3 łyżki tahini

-3 łyżki oliwy

-łyżka kuminu

-ząbek czosnku

-sok z cytryny i sól

 

Marchewki obrać i pokroić wzdłuż na pół, skropić oliwą i oprószyć solą, posypać kminek, piec 40 minut w temp. 180 stopni a następnie pozostawić do ostudzenia. Viecierzycę odsączyć, wymieszać z marchewką, czosnkiem, tahini i oliwą, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, całość porządnie zmiskować lub zblendować.

Hummus z dynią

 

Składniki:

-0,5 kg ziarna ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki
-pasta sezamowa (tahina),
– kawałek dyni piżmowej
-olej tłoczony na zimno (lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy),
-jogurt naturalny,
-sok z cytryn,
-5 ząbków czosnku,
-świeży imbir,
-pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy na noc. Do 1l wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę, gotujemy do uzyskania miękkości. Podczas gotowania uzupełniamy wodę wyłącznie wrzątkiem (inaczej może stwardnieć). Cieciorkę z puszki lub ugotowaną cieciorkę miksujemy, dodajemy oliwę, sok z cytryn, tahinę. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę. Na końcu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę czosnek, imbir, oraz inne przyprawy. Na koniec ścieramy na tarce świeżą dynię. Podajemy z pestkami dyni prażonymi i kolendrą.

Hummus z pieczonym czosnkiem

Składniki:

– szklanka ugotowanej cieciorki,
– ½ główki pieczonego czosnku,
– 4 łyżki wody,
– łyżka tahiny
– sok z ½ cytryny,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– sól, pieprz.

Wykonanie

Cieciorkę, czosnek, pastę sezamową, wodę, oliwę i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.

Hummus z burakiem

 

bur

Składniki:

– szklanka ugotowanej cieciorki,
– burak
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki pasty sezamowej
– 4 łyżki wody,
– sok z ½ cytryny,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– sól, pieprz

 

Wykonanie

Buraka ugotować w łupinie lub  owinąć folią i upiec w piekarniku. Cieciorkę, buraka, czosnek, pastę sezamową, wodę, oliwę i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką papkę.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.

Hummus z cebulą karmelizowaną

 

– szklanka ugotowanej cieciorki,
– 2 cebule czerwone lub zwykłe pokrojone w kostkę
– masło klarowane
– ząbek czosnku

– łyżka brązowego cukru
– 3 łyżki pasty sezamowej
– 4 łyżki wody,
– łyżka octu winnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– sól, pieprz, słodka papryka

 

Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, podlać octem, dodać cukier. Jak całoć będzie miękka i odparowana – całość ostudzić. Cieciorkę, cebulkę, czosnek, pastę sezamową, wodę, oliwę i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką papkę.  Doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem.  Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.

 

Szybka pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych

  • puszka białej fasoli lub ciecierzycy
  • słoik pomidorków suszonych w zalewie
  • czosnek – 2 ząbki
  • pieprz, sól, papryka ostra

Pomidory odsączyć z zalewy, fasolę również. Całość umieścić w blenderze i zmiksować z czosnkiem i przyprawami – serwować ze świeżą bagietką i ulubionymi zołami.

Pasta z cieciorki z orzechami włoskimi i kolendrą

Składniki:

– 200g suchej cieciorki,
– 1 dymka ze szczypiorem,
– 2 ząbki czosnku,
– sok z ½ cytryny,
– 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
– ½ pęczka kolendry,
– ½ szklanki oleju arachidowego,
– 2 pomidory,
– sól, pieprz cayenne, ostra czerwona papryka,

Wykonanie

Namoczoną cieciorkę gotować przez około godzinę. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na łyżce oleju arachidowego.

Do odcedzonej cieciorki dodać sok z cytryny, cebulę z czosnkiem i olej. Zblendować na gładką masę. Dodać orzechy i posiekany szczypior oraz kolendrę. Doprawić do smaku. Grillowane pieczywo natrzeć przekrojonymi na pół pomidorami i nałożyć pastę.

Hummus z cieciorki light z pieczarkami

Składniki:

-2/3 szklanki cieciorki,
-4 pieczarki,
-cebula,
-1 pomidor,
-1 łyżeczka masła,
-3 ząbki czosnku,
-przyprawy: sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek,
-1 łyżeczka oliwy.

Wykonanie:

Cieciorkę namoczyć w wodzie przez noc. Gotować przez min 1 godzinę. Pokroić pieczarki, cebulę i pomidora w kostkę. Wszystko razem podsmażyć na patelni. Zmiksować cieciorkę z masłem i następnie dodać przyprawy oraz podsmażone pieczarki z cebulą i pomidorem.

Kanapkowa pasta z ciecierzycy

Składniki:

-40g suchych nasion ciecierzycy
-10g oleju rzepakowego
-50g jogurtu naturalnego
-1 łyżka siemienia lnianego
-1 łyżka curry
-1 łyżeczka koperku
-pieprz, papryka czerwona, dowolne przyprawy

Wykonanie

Ciecierzycę ugotować do miękkości. Dodać do niej curry, koperek i pozostałe przyprawy, wymieszać.
Gdy nieco przestygnie zblendować na gładką masę, dorzucić siemię, jogurt i olej. Wymieszać i podawać na przykład jako pastę do kanapek : )

Ostra pasta z ciecierzycy

Składniki:

-100 g ciecierzyca
-1 szt suszony pomidor
-4 łyżeczka słodka papryka
-zioła prowansalskie
-6 łyżek oliwa
-2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie

Soczewicę zalewamy wodę i trzymamy przez 1 noc. Następnie przepłukujemy i w nowej wodzie gotujemy przez godzinę Władamy soczewicę do blendera, dodajemy paprykę słodką i ostrą, zioła, pomidory, polewamy oliwą z pomidorów. Miksujemy. Przekładamy do słoika, podajemy z tostami.

 

Pasta z soczewicy z orzechami

składniki

-1 szklanka soczewicy,
-2 szt ogórek kiszony,
-1 łyżka olej kujawski,
-Sól,
-pieprz,
-2 ząbki czosnek,
-4 łyżki słonecznika lub orzechów włoskich

Wykonanie

Soczewicę moczymy. Następnie gotujemy do miękkości . Odcedzamy. Miksujemy dodajemy wyciśnięty czosnek ,sól, pieprz i uprażony wcześniej słonecznik lub orzechy. Wszystko miksujemy. Dodajemy drobno posiekanego ogórka. Mieszamy. Chłodzimy. Podajemy do pieczywa.

Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorami

Składniki:

-1/2 szklanki czerwonej soczewicy
-3 łyżki orzechów włoskich
-Łyżka koncentratu pomidorowego
-Łyżeczka majeranku
-Łyżeczka słodkiej papryki
-Sok z 1/2 cytryny
-Koperek

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w szklance wody do momentu jej wchłonięcia. Przekładamy do miseczki i dodajemy resztę składników. Całość blendujemy na gładką masę.

Pasta z ciecierzycy z puszki z pomidorami

Składniki:

-3 jajka ugotowane na twardo
-ząbek czosnku
-400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
-łyżka oleju sezamowego
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-sól i pieprz do smaku
-10 suszonych pomidorów w oleju

Wykonanie

Ciecierzycę, jajka, 2 pomidory suszone, czosnek, przecier pomidorowy i olej sezamowy zmiksować na gładko. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory suszone pokroić w paseczki i wymieszać z pastą. Przechowywać w lodówce.

Pasta z kiełków ciecierzycy

Składniki:

-200 g kiełków ciecierzycy,
-50 g orzechów,
-1 ząbek czosnku,
-1 łyżeczka zmielonego kminu,
-3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-1-2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju arganowego),
-sól do smaku

Przygotowanie:

Kiełki ugotować na parze (ok. 15 min.). Orzechy zrumienić na patelni, następnie zmiksować wszystkie składniki dodając ok. ½ szklanki wody z gotowania ciecierzycy. Pasta ta jest bardzo smaczna i sycąca. Świetnie nadaje się na kanapki czy jako dip do warzyw.

 

zobacz również:

  1. Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy

  2. Różne dania z awocado – pomysłowe przepisy

  3. Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?

  4. Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne

  5. Wszystkie inspiracje kulinarne

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Endermologia - warto?
W moim przypadku endermologia dała bardzo dobre efekty. Byłam na serii 12 zabiegów...
pozycjonowanie
Co do marketingu internetowego to warto rozpocząć współpracę z naprawdę godną uznania agencją reklamową...
Umiecie udzielić pierwszej pomocy w…
Kiedyś umiałam, ale pozapominało mi się szczegółów, muszę tą wiedzę odświeżyć...
Auto na minuty
Ja częściej wypożyczam na kilka godzin, więc na minuty byłoby chyba drożej?