Chałwa, to przysmak wielu smakoszy. Zachwyca konsystencją i wieloma odmianami. W tym artykule, chciałabym Wam ją nieco przybliżyć i przedstawić kilka pysznych przepisów.
Co nieco o chałwie
Chałwa pochodzi z Indii i pierwotnie była tworzona z masy karmelowej oraz miazgi z nasion sezamu. Z biegiem lat zaczęto tworzyć jej różne odmiany. Najczęściej różnią się użytymi do produkcji nasionami. Stosuje się orzechy, mak, słonecznik czy bakalie. Do tego dochodzą olejki aromatyczne, a nawet i intensywne przyprawy. Niestety jest kaloryczna, bo w 100 gramach znajdziecie, aż 700 kcal. Na szczęście, od czasu do czasu nie zaszkodzi, a dostarczy do organizmu witaminy A, E i H. Odpowiadają one za wspomaganie układu nerwowego, wygląd paznokci, włosów czy skóry. Z kolei zawarty w sezamie kwas linolowy, obniży poziom cholesterolu.
Waniliowa
Co kupić?
- 400g białego sezamu łuskanego
- 4 łyżki miodu
- 2 laski wanilii
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Ziarna podprażcie na patelni i odstawcie do wystygnięcia. Następnie zmielcie je razem z cukrem waniliowym. Laski wanilii przekrójcie wzdłuż i nożem wyciągnijcie środek. Wymieszajcie ze sobą masę, wanilię oraz miód. Całość przełóżcie do foremek lub keksówki z papierem do pieczenia. Odstawcie do lodówki na dwie godziny.
Marmurkowa
Co kupić?:
- 400g białego sezamu łuskanego
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżeczek kakao
Przygotowanie:
Sezam podprażcie na patelni i zmielcie je na kleistą masę. Dodajcie 4 łyżki miodu i wymieszajcie. Następnie połowę powstałej pasty, wymieszajcie z kakao i pozostałą łyżką miodu. Zagniećcie jak ciasto i połączcie z jasną masą. Delikatnie je ugniećcie, aby powstał marmurek. Przełóżcie całość do foremek i odstawcie do lodówki na dwie godziny.
Turecka
Co kupić?
- 75 g orzechów włoskich
- 2 arkusze papieru ryżowego
- 350 g cukru
- 75 g orzeszków pistacjowych
- 2 białka
- 75 g mielonych migdałów
- łyżka glukozy w płynie
- 75 g miodu
- pół łyżeczki esencji waniliowej
- 4 łyżki wody
Przygotowanie:
Orzechy włoskie oraz pistacje posiekajcie. Jedną warstwą papieru ryżowego wyłóżcie foremkę na ciasto. Następnie w garnku podgrzejcie na małym ogniu cukier, miód, wodę oraz glukozę. Pamiętajcie, aby ciągle mieszać. Syrop powinien się rozpuścić i zagotować. Białka ubijcie na sztywno i wymieszajcie delikatnie z syropem cukrowym. Ubijcie całość i dodajcie pistacje, orzechy, migdały oraz esencję waniliową. Przełóżcie masę do foremki i połóżcie na nią papier ryżowy. Lekko dociśnijcie i odstawcie na dwie godziny.
Grecka
dodał: Redakcja
Co kupić?
- Oliwa z oliwek Extra Virgin 1 szklanka
- Simigdali –gruboziarnista kasza kukurydziana – 2 szklanki
- Cukier 3 szklanki
- Woda 4 szklanki
- Migdałów grubo posiekanych i oczyszczonych ze skórki ½ szklanki
- Ziarna sezamowe ½ szklanki
- Skórka z 1 cytryny
- Goździki 1 łyżeczka
- Laska cynamonu 1 szt
Przygotowanie:
Syrop : gotujcie wodę z cukrem, skórką z cytryny, laską cynamonu oraz goździkami przez około 5 minut, następnie odcedźcie. W głębokim garnku podsmażcie kaszę na silnie rozgrzanej oliwie, ciągle mieszajcie. Następnie dodajcie kolejno migdały, ziarno sezamowe. Podsmażcie. Po zdobyciu złotego koloru zdejmijcie garnek z ognia i ostrożnie wlejcie gorący syrop. Wymieszajcie całość i postawcie ponownie na słabym ogniu, aż cały syrop wsiąknie w kaszę. Chałwę najlepiej wyłóżcie do formy lub małych foremek. Posypcie cynamonem i podawajcie na ciepło lub na zimno.
Marchewkowa
Co kupić?
- 25 dag marchewek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 8 pokrojonych orzechów nerkowca
- 3 łyżki margaryny
- kardamon do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Następnie podsmażcie ją na tłuszczu, po czym dodajcie wodę oraz mleko. Gotujcie jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie dodajcie resztę margaryny, cukier oraz kardamon. Orzechy podprażcie i dodajcie do masy. Dokładnie wymieszajcie chałwę i przełóżcie do naczynia.
zobacz również:
Jak zrobić domowy hummus? |
Hummus – różne przepisy i receptury |