Chałwa – różne przepisy

23 września 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Chałwa, to przysmak wielu smakoszy. Zachwyca konsystencją i wieloma odmianami. W tym artykule, chciałabym Wam ją nieco przybliżyć i przedstawić kilka pysznych przepisów.

Chałwa - różne przepisy

Co nieco o chałwie

Chałwa pochodzi z Indii i pierwotnie była tworzona z masy karmelowej oraz miazgi z nasion sezamu. Z biegiem lat zaczęto tworzyć jej różne odmiany. Najczęściej różnią się użytymi do produkcji nasionami. Stosuje się orzechy, mak, słonecznik czy bakalie. Do tego dochodzą olejki aromatyczne, a nawet i intensywne przyprawy. Niestety jest kaloryczna, bo w 100 gramach znajdziecie, aż 700 kcal. Na szczęście, od czasu do czasu nie zaszkodzi, a dostarczy do organizmu witaminy A, E i H. Odpowiadają one za wspomaganie układu nerwowego, wygląd paznokci, włosów czy skóry. Z kolei zawarty w sezamie kwas linolowy, obniży poziom cholesterolu.

chałwa domowa

Waniliowa

Co kupić?

  • 400g białego sezamu łuskanego
  • 4 łyżki  miodu
  • 2 laski wanilii
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Ziarna podprażcie na patelni i odstawcie do wystygnięcia. Następnie zmielcie je razem z cukrem waniliowym. Laski wanilii przekrójcie wzdłuż i nożem wyciągnijcie środek. Wymieszajcie ze sobą masę, wanilię oraz miód. Całość przełóżcie do foremek lub keksówki z papierem do pieczenia. Odstawcie do lodówki na dwie godziny.

chałwa waniliowa

Marmurkowa

Co kupić?:

  • 400g  białego sezamu łuskanego
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżeczek kakao

Przygotowanie:

Sezam podprażcie na patelni i zmielcie je na kleistą masę. Dodajcie 4 łyżki miodu i wymieszajcie. Następnie połowę powstałej pasty, wymieszajcie z kakao i pozostałą łyżką miodu. Zagniećcie jak ciasto i połączcie z jasną masą. Delikatnie je ugniećcie, aby powstał marmurek. Przełóżcie całość do foremek i odstawcie do lodówki na dwie godziny.

chałwa marmurkowa

Turecka

Co kupić?

  • 75 g orzechów włoskich
  • 2 arkusze papieru ryżowego
  • 350 g cukru
  • 75 g orzeszków pistacjowych
  • 2 białka
  • 75 g mielonych migdałów
  • łyżka glukozy w płynie
  • 75 g miodu
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

Orzechy włoskie oraz pistacje posiekajcie. Jedną warstwą papieru ryżowego wyłóżcie foremkę na ciasto. Następnie w garnku podgrzejcie na małym ogniu cukier, miód, wodę oraz glukozę. Pamiętajcie, aby ciągle mieszać. Syrop powinien się rozpuścić i zagotować. Białka ubijcie na sztywno i wymieszajcie delikatnie z syropem cukrowym. Ubijcie całość i dodajcie pistacje, orzechy, migdały oraz esencję waniliową. Przełóżcie masę do foremki i połóżcie na nią papier ryżowy. Lekko dociśnijcie i odstawcie na dwie godziny.

chałwa turecka

Grecka

dodał: Redakcja

Co kupić?

  • Oliwa z oliwek Extra Virgin 1 szklanka
  •  Simigdali –gruboziarnista kasza kukurydziana – 2 szklanki
  • Cukier 3 szklanki
  • Woda 4 szklanki
  • Migdałów grubo posiekanych i oczyszczonych ze skórki ½ szklanki
  • Ziarna sezamowe ½ szklanki
  •  Skórka z 1 cytryny
  • Goździki 1 łyżeczka
  • Laska cynamonu 1 szt

Przygotowanie:

Syrop : gotujcie wodę z cukrem, skórką z cytryny, laską cynamonu oraz goździkami przez około 5 minut, następnie odcedźcie. W głębokim garnku podsmażcie kaszę na silnie rozgrzanej oliwie, ciągle mieszajcie. Następnie dodajcie kolejno migdały, ziarno sezamowe. Podsmażcie. Po zdobyciu złotego koloru zdejmijcie garnek z ognia i ostrożnie wlejcie gorący syrop. Wymieszajcie całość i postawcie ponownie na słabym ogniu, aż cały syrop wsiąknie w kaszę. Chałwę najlepiej wyłóżcie do formy lub małych foremek. Posypcie cynamonem i podawajcie na ciepło lub na zimno.

chałwa grecka

Marchewkowa

Co kupić?

  • 25 dag marchewek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 pokrojonych orzechów nerkowca
  • 3 łyżki margaryny
  • kardamon do smaku

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Następnie podsmażcie ją na tłuszczu, po czym dodajcie wodę oraz mleko. Gotujcie jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie dodajcie resztę margaryny, cukier oraz kardamon. Orzechy podprażcie i dodajcie do masy. Dokładnie wymieszajcie chałwę i przełóżcie do naczynia.

chałwa

zobacz również:

Jak zrobić domowy hummus?

Hummus – różne przepisy i receptury



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...