Zakwas na żurek z mąki razowej i płatków owsianych
Nie lubiłam żurków bo zakwasy były z reguły za kwaśne. Robiłam próby z różnymi mąkami. Kompozycja mąki razowej z płatkami owsianymi jest jak dla mnie najsmaczniejsza. Tym razem zmieniłam proporcje na korzyść mąki .
Czas : 4 dni
Składniki :
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 3 szklanki letniej wody – przegotowanej
- 4 średnie ząbki czosnku
- 1 mała piętka chleba razowego na zakwasie ( lub kawałek grubej skórki od kromki takiego chleba )
Do kamionki lub odkrytego słoja wsypać płatki owsiane , mąkę żytnią i wrzucić piętkę chleba .Dorzucić obrany czosnek . Wlać wodę .Wymieszać . Przykryć słoik lub kamionkę gazą , kawałkiem płótna lub czymś podobnym by osłonić zakwas przed meszką lub innymi owadami które ,, ciągną ” do zakwasu.
Pozostawić w temperaturze pokojowej ( ok. 23 * C ) na ok. 4 dni.
Wyjąć z zakwasu czosnek i piętkę chleba.
Ponieważ w tej wersji nie mieliłam płatków przed wsypaniem do słoja – gotowy zakwas zmiksowałam w malakserze .Nie potrzeba przez to zagęszczać już żurku .
Ta porcja zakwasu wystarcza na ok. 2- 2, 5 litry żurku. Ja dodaje 1/2 litra zakwasu na 4 szklanki wywaru na żurek + do tego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18-30 %.
Ponieważ taka porcja na raz była by dla nas za duża – dzielę zakwas na pół i jedną część trzymam w zakręconym słoiku w lodówce ( spokojnie stoi przez 2 tygodnie )