Domowe hamburgery z karmelizowaną cebulką
Uwielbiam wszelkie burgery – tyle ze te kupne nie do końca mi pasują- wole robione w domu . Modyfikuje je na wszelkie sposoby.
Czas :30 minut
Składniki :
- 25 dag mielonego tatarowego ( kupuje paczkowane Morlin albo sama mielę chudą wołowinę )
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki wody
- 1/3 kostki smalcu
- maggi
- sól
- pieprz mielony
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- mąka
Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu i smażyć cebulkę na rumiano. Posypać ją szczyptą cukru tak by się karmelizowała. Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.
Wyrobić dokładnie mięso, olej, wodę, jajko , bułkę tartą. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi, roztartym z solą czosnkiem. Uformować 3 burgery. Obtoczyć lekko w mące. Spłaszczyć. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy.
Podawać z ziemniakami puree, frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi . Ja podaję z ziemniakami z wody obłożone karmelizowaną cebulą i posypane natką pietruszki. Do tego zestaw surówek ( nie przepadam za burgerami w bułce – w każdym razie nie na obiad).