Brukselka inaczej – przepisy na różne dania i właściwości dla zdrowia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Brukselka inaczej – przepisy na różne dania i właściwości dla zdrowia

10 lutego 2021, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Nie od dziś wiadomo, że warzywa są bardzo zdrowe. Jednak nie każdy za nimi przepada szczególnie w dzieciństwie. Szpinak, marchewka, buraczki i znienawidzona brukselka, to koszmar większości z nas. Jednak z wiekiem zaczynamy dojrzewać i zmieniać kubki smakowe. To co niegdyś były okropne, dzisiaj może być pyszne. Postanowiliśmy zająć się brukselką i pokazać Wam ją z jak najlepszej strony.

brukselka inaczej

 

Bomba witaminowa

Te małe kuleczki zawierają w sobie mnóstwo witamin i potrzebnych nam składników.

  • jest źródłem witamin: A, C, E, K oraz wszystkich z grupy B
  • zawiera minerały – żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan oraz potas
  • przeciwutleniacze chronią nas przed czynnikami zewnętrznymi
  • poprawia stan skóry, włosów i paznokci
  • przyśpiesza leczenie infekcji
  • usuwa nadmiar estrogenów

Lepsze trawienie i odchudzanie

Zawarty w brukselce błonnik powoduje, że mamy uczucie sytości.  Dzięki temu nasz układ trawienny o wiele lepiej funkcjonuje. Brukselka poprawia trawienie, likwiduje zaparcia oraz pomaga przy utracie wagi.  Posiada śladowe ilości tłuszczu i dużą ilość białka.

Ochrona przed nowotworami

Tym cudownym ochronnym składnikiem brukselki jest glukozynolan. Działa on na raka piersi, prostaty, płuc, a nawet żołądka. Dodatkowo  izotiocyjaniany eliminują substancje rakotwórcze oraz ryzyko wystąpienia zawału. Żeby korzystać z tych właściwości należy brukselkę gotować na parze 3-4 minuty lub jeść surową.

Oczyszczanie

Jeżeli czujesz się ociężale, ospale i nie koniecznie zdrowo, to może przyszła pora na mały detoks? Idealnym pomocnikiem w tym zadaniu okazuje się być brukselka. Zawiera ona bowiem siarkę, witaminę K oraz kwasy omega-3 ,które skutecznie likwidują stany zapalne. Kiedy chcesz oczyścić  swój organizm to wprowadź do swoich posiłków brukselkę i jedz ją regularnie.

Dla kobiet w ciąży

Te cudowne kuleczki zawierają również kwas foliowy, którego niedobór może doprowadzić do rozwoju wrodzonych wad u dziecka, zmniejszonej wagi ciała maluszka, a nawet do poronienia. Będąc w ciąży warto jeść brukselkę, aby zapewnić dziecku jak najwięcej witamin i zdrowia.

 

Przepisy z brukselką

Duszona w śmietanie

Co kupić?

  • 1/2 kg brukselki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • natka pietruszki do dekoracji
  • mleko

Przygotowanie:

Z brukselki zdejmij zewnętrzne liście, opłucz ją, a następnie natnij spód na krzyż. Gotuj ją  w wodzie ze szczyptą soli i odrobiną mleka przez 4 minuty, na półtwardo. Kiedy będzie gotowa to odcedź i osusz. Na głębokiej patelni  roztop masło i usmaż brukselkę z dodatkiem czosnku. Całość zalej śmietaną i duś pod przykryciem, do czasu aż brukselka zrobi się miękka. Pod koniec gotowania dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Podawaj posypane natką pietruszki z pieczywem lub ziemniakami.

 

Z winogronami lub rodzynkami i pomarańczą

brukselka z winogronami

 

Co kupić?

  • 500 g brukselka
  • 15 dag ciemnych winogron lub rodzynek (żurawina)
  • 1 cebula
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • 1 łyżka parmezanu tartego
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Przygotowujemy brukselkę do gotowania tak samo jak w przepisie wyżej. Następnie w rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła. Wrzucamy do niej brukselkę i lekko podsmażamy z pozostałą ilością masła. Teraz wlej bulion i duś wszystko przez 10 minut.  Kiedy brukselka zmięknie to odcedź ją, dodaj przyprawy, rozdrobnioną pomarańczę oraz winogrona.  Jeśli stosujesz rodzynki musisz je również poddusić na maśle kilka minut. Podawaj posypaną parmezanem.

Smażona w cieście

brukselka w cieście

 

Co kupić?

  • 50 dag brukselki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego
  • sól, pieprz ziarnisty, cukierCiasto
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól.
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Brukselkę należy oczyścić i gotować na małym ogniu z pokrojoną na ćwiartki cebulą, rozmarynem, cukrem, solą, i pieprzem. Po 15 minutach odsącz brukselkę i pozostaw do ostudzenia.

Mąkę, żółtka, wino, olej oraz przyprawy wymieszaj na ciasto.  Białka ubij ze szczyptą soli i delikatnie dodaj do ciasta. Teraz brukselki namaczaj w cieście i smaż na głębokim oleju. Możesz je odsączać na papierze kuchennym.

Brukselka smażona z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

brukselka z pomidorkami

 

Co kupić?

  • pół kilograma brukselki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Brukselki zblanszować lub obgotować we wrzątku kilka minut z dodatkiem pół łyżeczki cukru i soli. Do rondla dodać tłuszcz do smażenia, wrzucić pomidorki oraz posiekane ząbki czosnku, dodać oliwki, chwilkę smażyć, dodać brukselki, przykryć i dusić około 10 minut, na koniec doprawić do smaku.

 

Pieczona brukselka z orzechami

brukselka z orzechami

Co kupić:

  • pół kilograma brukselki
  • garść orzechów włoskich
  • sól himalajska
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Brukselki zblanszować lub obgotować we wrzątku kilka minut. Do naczynia żaroodpornego dodać brukselki oraz podprażone na patelni orzechy włoskie. Posypać nimi brukselkę polać kilkoma łyżeczkami oliwy, zakryć i zapiekać 10 minut w nagrzanym piekarniku.

Brukselka z boczkiem

 

brukselka

Co kupić:

pół kilograma brukselki

2 grube plasterki boczku wędzonego

kilka ząbków czosnku

kilka kropel soku z cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Brukselkę ugotować w wodzie al dente. Na patelni wytopić boczek pokrojony w kostkę, pod koniec dodać czosnek. Brukselkę odcedzić, umieścić w dużej salaterce, dodać boczek oraz przyprawy, na koniec skropić sokiem z cytryny, można serwować ze świeżymi ziołami np: natką pietruszki, majerankiem, koperkiem, szczypiorkiem itp.

 

zobacz również:

Smaczne i pożywne zupy rozgrzewające – przepisy

Czerwona fasola – różne przepisy na pyszne dania

Aromatyczne i rozgrzewające herbaty

Rozgrzewające i sycące pożywne zupy – przepisy

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz