Bromelina – enzym, który poprawia krążenie krwi

27 października 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Osoby, które cierpią z powodu zakrzepicy, złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych lub po prostu chcą zadbać profilaktycznie o zdrowie swojego układu sercowo-naczyniowego, powinny sięgnąć po produkt, który na co dzień nie jest kojarzony z leczeniem, lecz z pysznym smakiem. Zawiera on bromelinę – mieszankę enzymów proteolitycznych, które ułatwiają trawienie tłuszczu, białka i skrobi, a w konsekwencji zapobiegają odkładaniu się blaszek miażdżycowych w żyłach i tętnicach oraz wokół narządów wewnętrznych.

kobieta

Enzym ten zmniejsza również lepkość krwi, dzięki czemu poprawia się jej krążenie. Dodatkowym dobroczynnym działaniem bromeliny jest likwidacja wzdęć i łagodzenie nadkwasoty żołądka przy ciężkostrawnej diecie. Bromelina powoduje też zwiększenie przepuszczalności błon komórkowych, a w efekcie zmniejszanie się obrzęków powstających podczas problemów z krążeniem.

Gdzie szukać bromeliny? Najwięcej znajdziecie jej w ananasie. To lubiany egzotyczny owoc, który często gości w naszej kuchni jako dodatek do deserów czy ciast. Można go spożywać również na surowo jako przekąskę i w postaci soku czy suszonych owoców. Owoc ten pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie rośnie na krzewach o grubej łodydze, która może osiągnąć wysokość do 1 m. Kwitnący ananas ma kwiaty w kolorze żółtym lub lekko czerwonym, a jego długi liście z kolcami na końcach tworzą bardzo efektowny widok. Ciekawostką jest fakt, że można w warunkach domowych wyhodować ananasa w doniczce, pozyskując sadzonkę z wierzchniej części owocu wraz z pióropuszem liści, którą odcinamy przygotowując owoc do spożycia.

Zalecana dzienna dawka bromeliny to przynajmniej 40 mg dziennie, czyli zjadając ok. 250 g świeżego ananasa przyjmujemy wystarczającą ilość tej substancji, by zapewnić sobie jej działanie lecznicze.

ananas jak jeść

Najzdrowszym wyborem jest spożywanie świeżego ananasa na surowo, gdyż w tej postaci dostarcza nam on najwięcej wiele właściwości odżywczych i wykazuje działanie lecznicze. Poza wspomnianą wyżej bromeliną ananas posiada również wiele innych witamin i mikroelementów, m.in. witaminy A i C, sod, potas, żelazo, magnez oraz błonnik. Warto więc dodawać ananasa do sałatek, deserów, a nawet do dań mięsnych, zwłaszcza tych z drobiem w roli głównej.

Zobacz również:

Ananas – odchudzające przepisy

Zdrowie serce – dieta i profilaktyka

Kaniula dożylna – wenflon

Odchudzanie po 40-tce – dlaczego tyjemy?



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...