Brokuły z orzechami, rodzynkami i serem

6 marca 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

To pyszne zielone danie, skomponowane z zielonych warzyw z dodatkiem słodkich rodzynek i orzechów jest nie tylko smaczne, ale bogate w składniki odżywcze, mikroelementy i witaminy.  Sulforafan obecny w brokułach i innych warzywach spokrewnionych z kapustą chroni  przed rakiem, pobudza w wątrobie produkcję enzymów, które usuwają rakotwórcze związki. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do odpowiedniej pracy organizmu, a źródłem ich jest np: orzech włoski. Reguluje on ciśnienie, ma właściwości przeciwzapalne, a co ciekawe wpływa również na poprawę samopoczucia poprzez wydzielanie tzw: hormonów szczęścia.

składniki:

3 brokuły

50 gram masła klarowanego

cebula

1oo gram orzechów włoskich

100 gram rodzynek

2 jabłka

łyżka miodu lipowego

koperek

łyżka octu winnego

250 gram sera dojrzewającego

sól, pieprz

 

Brokuły podzielić na różyczki. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, dodać brokuły. Smażyć całość , aż różyczki będą miękkie, dodać orzechy, rodzynki, pokrojone w cząstki jabłka i miód. Na koniec całość skropić octem winnym, przyprawić do smaku, serwować z koperkiem i serem.