Brokuły z orzechami, rodzynkami i serem
Artykuł zewnętrzny
To pyszne zielone danie, skomponowane z zielonych warzyw z dodatkiem słodkich rodzynek i orzechów jest nie tylko smaczne, ale bogate w składniki odżywcze, mikroelementy i witaminy. Sulforafan obecny w brokułach i innych warzywach spokrewnionych z kapustą chroni przed rakiem, pobudza w wątrobie produkcję enzymów, które usuwają rakotwórcze związki. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do odpowiedniej pracy organizmu, a źródłem ich jest np: orzech włoski. Reguluje on ciśnienie, ma właściwości przeciwzapalne, a co ciekawe wpływa również na poprawę samopoczucia poprzez wydzielanie tzw: hormonów szczęścia.
składniki:
3 brokuły
50 gram masła klarowanego
cebula
1oo gram orzechów włoskich
100 gram rodzynek
2 jabłka
łyżka miodu lipowego
koperek
łyżka octu winnego
250 gram sera dojrzewającego
sól, pieprz
Brokuły podzielić na różyczki. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, dodać brokuły. Smażyć całość , aż różyczki będą miękkie, dodać orzechy, rodzynki, pokrojone w cząstki jabłka i miód. Na koniec całość skropić octem winnym, przyprawić do smaku, serwować z koperkiem i serem.