Brokuły z orzechami, rodzynkami i serem

6 marca 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

To pyszne zielone danie, skomponowane z zielonych warzyw z dodatkiem słodkich rodzynek i orzechów jest nie tylko smaczne, ale bogate w składniki odżywcze, mikroelementy i witaminy.  Sulforafan obecny w brokułach i innych warzywach spokrewnionych z kapustą chroni  przed rakiem, pobudza w wątrobie produkcję enzymów, które usuwają rakotwórcze związki. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do odpowiedniej pracy organizmu, a źródłem ich jest np: orzech włoski. Reguluje on ciśnienie, ma właściwości przeciwzapalne, a co ciekawe wpływa również na poprawę samopoczucia poprzez wydzielanie tzw: hormonów szczęścia.

składniki:

3 brokuły

50 gram masła klarowanego

cebula

1oo gram orzechów włoskich

100 gram rodzynek

2 jabłka

łyżka miodu lipowego

koperek

łyżka octu winnego

250 gram sera dojrzewającego

sól, pieprz

 

Brokuły podzielić na różyczki. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, dodać brokuły. Smażyć całość , aż różyczki będą miękkie, dodać orzechy, rodzynki, pokrojone w cząstki jabłka i miód. Na koniec całość skropić octem winnym, przyprawić do smaku, serwować z koperkiem i serem.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...