Borówka na słodko – przepisy na pyszne desery!

13 sierpnia 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Borówka amerykańska ma wysokie wartości odżywcze oraz potwierdzone przez liczne badania właściwości lecznicze.Owoce borówki amerykańskiej pomagają utrzymać organizm człowieka w dobrej kondycji fizycznej, pozwalają zachować odporność, energię i witalność oraz zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia rozmaitych chorób.

Borówka amerykańska pasuje do galaretek, rolad owocowych i ciast, jak na przykład serniki, torty, ciasta drożdżowe, muffiny. Borówka sprawdza się również jako nadzienie do pierogów, knedli, baza do sosów i przetworów. Przedstawiamy pomysły na słodkie wykorzystanie tego owocu.

 

Naleśniki z serem i borówkami

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 2 szklanki mleka
– 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
– 2 jajka
– olej, olej kokosowy lub oliwa do smażenia
– cukier wanilinowy (1 łyżeczka)
– 20 dag borówek amerykańskich
– 50 dag sera białego półtłustego
– 2 łyżki śmietany
– 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Połączyć mąkę, mleko, wodę mineralną oraz jajka. Wymieszać składniki aż do uzyskania gładkiej masy, która będzie średnio gęsta. Możemy pomóc sobie mikserem, albo tradycyjnie użyć trzepaczki. Dla smaku można dodać do ciasta również trochę cukru wanilinowego. Na patelni rozgrzać olej, olej kokosowy lub oliwę, a następnie wlać na nią ciasto. Naleśniki przewracać, żeby się ładnie przyrumienił z obu stron. W ten sam sposób postępujemy z kolejnymi porcjami, aż usmażymy wszystkie naleśniki. W międzyczasie przygotować nadzienie – umyć borówki i rozgnieść biały ser widelcem. Do sera dodać śmietanę oraz cukier. Następnie wsypać do niego jagody i wymieszać. W gotowych naleśnikach umieścić farsz i zwinąć je w rulon, albo poskładać w kostkę.

 

Naleśniki amerykańskie z borówkami

Składniki:
Ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 300 ml mleka 3,2%
– 1 jajko
– 4 łyżki masła
– 70 g borówek amerykańskich
Dodatki:
– masło
– borówki amerykańskie
– syrop klonowy

Przygotowanie:
W dużej misce połączyć ze sobą mąkę i proszek do pieczenia, dodając sól oraz cukier. Następnie do suchych składników dolać mleko. Masło rozpuścić na patelni i dolać do miski. Dodać jajko. Całość ubijać aż powstanie gładka masa. Dosypać borówki. Całość wymieszać. Pancakes smażyć na rozgrzanej patelni, wykorzystując odrobinę masła. Naleśniki powinny mieć złoty kolor. Na wierzchu polać odrobiną syropu klonowego, na środku ułożyć strużkę masła i garść borówek.

 

Placki twarogowe z borówkami

Składniki:
– 350 g twarogu mielonego (z tzw. „wiaderka” lub podobnego mielonego)
– 200 g mąki orkiszowej
– 3 jajka
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki syropu z agawy
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 200 g borówki
Do podania:
– owoce
– jogurt lub serek homogenizowany
– cukier puder

Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców wymieszać za pomocą szpatułki lub łyżki w misce. Uzyskamy dość gęste ciasto. Dodać umyte owoce i lekko wymieszać, ale nie za bardzo, by owoce nie popękały. Odstawić na kwadrans, aby ciasto się przegryzło. Smażyć na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni. Smażyć na średnim ogniu i regularnie przekładać na drugą stronę. Placuszki podawać z jogurtem naturalny, serkiem homogenizowanym, maślanką itp. Posypać lekko cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami lub domową konfiturą.

 

Racuszki z borówkami

Składniki:
– 2 jajka
– 2 szklanki mleka
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 0,5 łyżeczki sody
– 3/4 szklanki jagód leśnych lub borówki amerykańskiej
– masło lub olej do smażenia

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, cukrem, solą i sodą. Na koniec dodać ubite białka i borówki i delikatnie wymieszć całość. Porcje ciasta wylewać na patelnię i smażyć na złoto na rozgrzanym sklarowanym maśle lub oleju. Odkładać na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz. Podawać ze śmietaną lub cukrem pudrem.

 

Placuszki jogurtowe z borówkami

Składniki:
– 1 szklanka mąki tortowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 łyżka cukru
– 3/4 szklanki jogurtu greckiego
– 3/4 szklanki mleka
– 1 jajko
– 3/4 szklanki borówek

Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z mlekiem, jajkiem, cukrami oraz sokiem z cytryny. Następnie do mokrych składników przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać, aby nie było grudek. Na koniec wsypać borówki i delikatnie wymieszać. Na średnio rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oleju i smażyć placki na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem.

 

Bułeczki z borówkami

Składniki:
– 500-550 g pszennej mąki
– 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
– 150 ml mleka
– 100 ml jogurtu
– 80 g cukru
– 60 g masła, miękkiego
– ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
– ½ l borówek świeżych
-1½ łyżki ziemniaczanej mąki
– 4 łyżki cukru
Kruszonka:
– 80 g pszennej mąki
– 30 g masła
– 50 g cukru

Przygotowanie:
Rozpuścić drożdże w podgrzanym mleku. Dodać kolejno jogurt, cukier, mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodać miękkie masło pokrojone na kawałki. Ciasto powinno być puszyste i lekko odchodzić od ścianek naczynia. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 min. Jagody wymieszać z cukrem i ziemniaczaną mąką. Podzielić ciasto na 18 kawałków. Na każdy ułożyć po czubatej łyżce jagód i zwinąć. Formę o wielkości 35 cm x 45 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć bułeczki na blasze tak aby prawie przylegały do siebie. Posmarować rozmąconym jajkiem. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią bułeczki. Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec przez około 12-15 min. Bułeczki powinny być rumiane i wyrośnięte. Wyjąć bułeczki z piekarnika i ostudzić.

 

Biszkopciki z borówkami

Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
– 3 jajka
– 70 g cukru pudru
– 75 g mąki
– 3 łyżki wody
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (30 g)
Masa śmietanowa:
– 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
– 1 opakowanie masy śmietankowej Dr. Oetkera
Do dekoracji:
– 250 g borówek amerykańskich

Przygotowanie:
2 blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 st. C. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać dalej. Następnie dodać żółtka oraz wodę i ponownie połączyć wszystkie składniki. Otrzymana masa będzie bardzo delikatna i puszysta. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wsypać do masy i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, odciąć koniec i wyciskać na blasze w odstępach, owalne biszkopty o średnicy ok. 10 – 15 cm. Zmniejszyć temperaturę pieczenia. Omlety piec, aż będą lekko złote (160 st. C). Piec ok. 10 min. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Pod koniec dodać zawartość opakowania masy śmietanowej i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wypełnić nią biszkopty. Podawać z owocami.

 

Omlet z borówkami

Składniki:
– 2 jajka
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 łyżka cukru pudru
= 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżeczka masła
– borówki i cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno i dodać cukry. Wlać żółtka, zmiksować a następnie przesiać do miski bezpośrednio mąkę. Wymieszać wszystko szpatułką. Na patelni rozgrzać masło i wlać masę. Smażyć na małym ogniu, aż zobaczymy, że masa nam się ścina. Delikatnie przewrócić na drugą stronę. Jeśli mamy problem z przewróceniem, możemy włożyć na chwilę patelnię do rozgrzanego piekarnika i podpiec delikatnie górę a następnie przewrócić. Omlet posypać obficie cukrem pudrem i borówkami.

 

Tarta serowa z borówkami

Składniki:
– 170 g kruchych ciastek
– 70 g masła
– 250 g serka mascarpone
– 100 g śmietany kremówki
– 2 łyżki galaretki cytrynowej
– 200 g borówek

Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć spód tortownicy i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w odrobinie wody, ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem i galaretką. Posypać umytymi borówkami, lekko wgnieść je w masę serową. Wstawić do lodówki.

 

Tarta półkrucha z borówkami

Składniki:
Wierzch:
– 2-3 szklanki świeżych borówek
– 2-4 łyżki cukru
– 2 łyżki mleka
Spód:
– 2 szklanki mąki krupczatki
– 200 g masła (1 kostka, schłodzone)
– ½ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
– 3 żółtka (ugotowane na twardo, utarte na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięte przez praskę)
– ½-¾ szklanki śmietany

Przygotowanie:
Zmrożone przez 1 godzinę w zamrażalniku masło utrzeć na tarce o grubych oczkach i delikatnie wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść półkruche ciasto. Odstawić do lodówki na 30 min. Ciastem wylepić dno i boki formy do pieczenia tarty, posmarowanej wcześniej masłem. Gęsto nakłuć całość widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec przez ok. 20 min. Połowę borówek wymieszać z cukrem i mlekiem i podgrzać na niewielkim ogniu na patelni, a następnie zagotować. Wystudzone ciasto posmarować masą jagodową wymieszaną z pozostałymi, świeżymi jagodami.

 

zobacz również:

Jagody czy borówki – co jest zdrowsze?

Borówki – przepisy na wytrawne dania

Wegańskie lody z mleka kokosowego i sorbety – 5 super przepisów!

Dlaczego warto jeść czarny ryż?