Zarówno jagody jak i borówki amerykańskie działają uspokajająco i przeciwbólowo. Ponad to wspomagają prace oczu i obniżają poziom złego cholesterolu. Jednak jagody są lepszym źródłem antyoksydantów niż borówki, co opóźnia proces starzenia się. Z kolei to borówka jest skuteczniejsza w walce z chorobami nowotworowymi. Co jest zdrowsze? Co lepiej wybierać?
Borówka amerykańska
Owoce borówki znane są od dawna. Zbierane były w lasach przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Spożywane na świeżo, stanowiły doskonałe pożywienie, a zakonserwowane były dodatkiem do zup, gulaszu i mięs. Zarówno owoce borówki jak i jej liście z korzeniami używane były w celach leczniczych. Swoją sławę zyskała już podczas II wojny światowej, kiedy to brytyjscy piloci z Royal Air Force spożywali borówki, aby poprawić swój wzrok. Właściwości lecznicze borówki odkryto dopiero w XX wieku. Borówki są większe i słodsze od jagód. Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy najwięcej ma ich borówka amerykańska. Wolne rodniki to nieprawidłowo zbudowane atomy tlenu, będące ubocznym produktem przemiany materii. Niszczą wszystko, co spotkają na swojej drodze. Utleniając cholesterol, przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, która może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.
Badania naukowców z Narodowego Centrum Żywienia w USA dowiodły, że borówka jest bogatym źródłem naturalnych antyutleniaczy głównie witaminy A, C, E. Te same badania dowiodły, iż zawierają pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż taka sama objętość grochu, marchewki, jabłek czy brokułów.
Borówki działają również na poprawę pamięci a także stymulują regenerację neuronów. Borówka świetnie sprawdza się również w kuchni jako składnik deserów, sałatek czy też płatków śniadaniowych.
Borówka na choroby nowotworowe
Borówka amerykańska zawiera spore ilości fitoestrogenów. Jest to hormon roślinny blokujący działanie enzymów, które przyczyniają się do powstawania nowotworów typu piersi, tarczycy czy wątroby. Dodatkowo walkę z nowotworami wspierają:
- kwas foliowy chroni organizm przed rakiem macicy, a w czasie ciąży wspiera rozwój dziecka
- kwas egalowy, który hamuje rozwój nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.
Związek chemiczny wchodzący w skład liści borówki rózgowatej(V. ashei) ma działanie hamujące replikację wirusa zapalenia wątroby typu C. HCV bywa przyczyną nowotworów i marskości wątroby. W tym celu przebadali prawie 300 różnych roślin. Okazało się, że w liściach borówki rózgowatej, która występuje w południowo-wschodniej części Stanów Zjednoczonych, znajduje się proantocyjanidyna, polifenol podobny do tych, które występują w winogronach
Borówka na choroby oczu
Borówka wspomaga leczenie chorób oczu typu zaćma, czy zwyrodnienie plamki żółtej. Prawdopodobnie piloci w czasie II wojny światowej spożywali borówkę, aby poprawić swoje widzenie w nocy.
Sok z acai, dzięki swym właściwościom wzmacniającym naczynia włosowate, pomaga zapobiegać uszkodzeniom naczyń krwionośnych siatkówki oka (in. retinopatii cukrzycowej), będącym jednym ze stadiów przebiegu cukrzycy i prowadzącym do ślepoty. Beta-karoten i witamina C obecne w acai mają pozytywny wpływ na stan zdrowia oka ludzkiego oraz obniżają ryzyko wystąpienia schorzeń i komplikacji po zwyrodnieniu plamki żółtej.
Borówka na poprawę pamięci
Zawarte w borówce flawonoidy naprawiają braki w pamięci, które powstają z upływem lat. Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badania, podczas których przez 12 tygodni do diety ochotników dodano borówki.
Już po trzech tygodniach zauważono pierwsze efekty. Osobom znacznie poprawiła się koncentracja i pamięć. Jak widać warto jeść borówki amerykańskie na każdy kroku.
Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega3 są budulcem dla ok. 60% ludzkiego mózgu. Produkty żywnościowe bogate w tłuszcze omega3, w tym jagoda acai, znacznie zmniejszają szansę na zakłócenia w pracy mózgu oraz usprawniają ogólną funkcjonalność umysłu (w tym czujność i bystre myślenie).
Jagody dla cukrzyków
Osoby cierpiące na cukrzycę powinny jeść świeże jagody oraz wyciąg z ich liści. Zawierają one glikozyd działający jak insulina, czyli obniża poziom glukozy we krwi.
Spożywanie pokarmów o niskim wskaźniku glikemicznym jest zalecane zarówno dla osób chorych na cukrzycę, jak i dla zdrowych. Acai posiada wyjątkowo niski wskaźnik glikemiczny i dlatego jest cennym składnikiem diety niskoglikemicznej (redukującej szkodliwe ilości cukru we krwi).
Jagody na chorobę siatkówki oka
Ekstrakty z jagód są stosowane na zaburzenia mikrokrążenia w gałce ocznej, a także na choroby siatkówki oka. Dodatkowo wzmacniają odporność naczyń włosowatych i usprawniają ukrwienie obrębu tęczówki. Spożywaj jagody przy zaburzeniach widzenia o zmierzchu, czy jeżeli pracujesz przy komputerze i przy złym oświetleniu.
Suszone jagody oraz jej liście posiadają dużą ilość garbników. Uszczelniają one błony śluzowe żołądka, spowalniają ruchy robaczkowe jelit oraz neutralizują szkodliwe produkty przemiany.
Napar z suszonych jagód świetnie sprawdzi się przy biegunce, a surowe owoce przy zaparciach.
Czarna jagoda ma silniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe niż borówka amerykańska. Garbniki dodatkowo neutralizują toksyny i blokują ich wchłanianie się przez błony śluzowe jelita.
Czarna jagoda skuteczniej od borówki działa jako przeciwutleniacz. Jagoda zaraz po czarnej aronii ma największy potencjał antyoksydacyjny.
Co prawda borówki amerykańskie również zalicza się do jedne z bogatszych w antyoksydanty owoce, jednak jagody są skuteczniejsze. Wszystko za sprawą ilości przeciwutleniaczy z rodziny antocyjanów,których borówki nie posiadają.
Jagody zawierają mnóstwo witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Należą do nich selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP
Jagody zdrowe na serce
Wspomagają profilaktykę chorób serca. Jagoda acai zawiera polifenole, podstawowy składnik diety poprawiającej stan serca. Polifenole hamują produkcję endoteliny, substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych, a której nadmiar może prowadzić m.in. do miażdżycy lub choroby wieńcowej. Polifenole w acai ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych.
Podczas problemów żołądkowych świetnie sprawdzi się sok z jagód oraz napar z suszonych jagód. Cudowne działanie jagody zawdzięczają garbnikom , które uszczelniają błony śluzowe żołądka, dodatkowo neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii oraz spowalniają ruchy robaczkowe jelit.
Jagody wzmacniają naczynia włosowate dzięki czemu czynią je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu. Jagody powinny jeść osoby z podwyższonym cholesterolem. Antyutleniacze pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” (HDL). W tym działaniu są wspomagane przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego
Podobnie do borówek działają czarne jagody. Pod jednym względem są nawet skuteczniejsze: zawierają bowiem przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego nie mają w swoim składzie borówki amerykańskie. Jest to mirtylina odpowiedzialna za uelastycznienie naczyń krwionośnych, ale nie tylko.
zobacz również: