Bobrek trójlistkowy – właściwości i zastosowanie
Bobrek trójlistkowy to zioło, które posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Świetnie działa na pracę jelit, przeciwzapalnie, łagodzi infekcje i przeziębienia. Zobacz co warto wiedzieć o tej roślinie i jakie kryje zdolności.
Co nieco o roślinie
Roślina ta rośnie w Azji, Europie i Ameryce. W Polsce spotkasz ją na nieużytkach i brzegach rzek. Warto wiedzieć, że bobrek jest objęty częściową ochroną. Najważniejszym surowcem leczniczym są liście bobrka. Proces zdobywania surowców polega na suszeniu ich w zaciemnionym i przewiewnym miejscu. Następnie używa się liści do przygotowania naparów i odwarów.
Bobrek trójlistkowy jest bogaty w garbniki, saponiny, rutyny, olejki lotne, flukozydy, składniki mineralne, żelazo, mangan oraz jod.
Właściwości
Bobrek trójlistkowy pozytywnie działa na:
- wydzielanie soków żołądkowych, żółci i enzymów trzustkowych
- poprawę trawienia
- przyspieszanie metabolizmu
- regulację pracy jelit
- hamowanie zalegania mas pokarmowych w jelitach
- migreny
- zapobieganie anemii
- likwidację wzdęć
- właściwości przeciwzapalne
- właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
- obniżanie gorączki
Napar z bobrka trójlistkowego
Co kupić?
- 1 łyżka suszonego ziela bobrka trójlistkowego
- Szklanka gorącej wody
Przygotowanie:
Suszone ziele bobrka zalej szklanką gorącej wody, następnie przykryj napar i odstaw na 20 minut. Po tym czasie należy przecedzić napar.
Napar należy pić przez 6-7 dni po pół szklanki naparu i 4 razy dziennie. Napar pomoże Ci przy zaparciach i dolegliwościach trawiennych.
Przy przeziębieniu pij napar po 1/3 szklanki, trzy razy dziennie przez 7 dni.
Nalewka z bobrka
Co kupić?
- 1 szklanka suchego lub świeżego ziela bobrka trójlistkowego
- 2 szklanki alkoholu 40 %
Przygotowanie:
Ziele bobrka należy umieścić w słoiku i zalać je dwoma szklankami alkoholu. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj i zamknij słój. Odstaw je w ciepłe, jasne miejsce na 14 dni. Pamiętaj, aby co drugi dzień lekko potrząsać naczyniem. Po upływie 14 dni przecedź nalewkę przez papierowy filtr do kawy. Nalewkę rozlej do butelek i zamknij. Przechowuj butelki w zaciemnionym miejscu nie dłużej niż przez rok.
Pij nalewkę przez 6-7 dni po pół łyżeczki, maksymalnie dwa razy dziennie. Przy przeziębieniu pij 1 łyżeczkę trzy razy dziennie do 7 dni.