Bobrek trójlistkowy – właściwości i zastosowanie

15 października 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Bobrek trójlistkowy to zioło, które posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Świetnie działa na pracę jelit, przeciwzapalnie, łagodzi infekcje i przeziębienia. Zobacz co warto wiedzieć o tej roślinie i jakie kryje zdolności.

boberek trólistkowy

Co nieco o roślinie

Roślina ta rośnie w Azji, Europie i Ameryce. W Polsce spotkasz ją na nieużytkach i brzegach rzek. Warto wiedzieć, że bobrek jest objęty częściową ochroną. Najważniejszym surowcem leczniczym są liście bobrka. Proces zdobywania surowców polega na suszeniu ich w zaciemnionym i przewiewnym miejscu. Następnie używa się liści do przygotowania naparów i odwarów.

Bobrek trójlistkowy jest bogaty w garbniki, saponiny, rutyny, olejki lotne, flukozydy, składniki mineralne, żelazo, mangan oraz jod. 

bobrek trójlistkowy

Właściwości

Bobrek trójlistkowy pozytywnie działa na:

  •  wydzielanie soków żołądkowych, żółci i enzymów trzustkowych
  • poprawę trawienia
  • przyspieszanie metabolizmu
  • regulację pracy jelit
  • hamowanie zalegania mas pokarmowych w jelitach
  • migreny
  • zapobieganie anemii
  • likwidację wzdęć
  • właściwości przeciwzapalne
  • właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • obniżanie gorączki

bobrek trójlistkowy

Napar z bobrka trójlistkowego

Co kupić?

  • 1 łyżka suszonego ziela bobrka trójlistkowego
  • Szklanka gorącej wody

Przygotowanie:

Suszone ziele bobrka zalej szklanką gorącej wody, następnie przykryj napar i odstaw na 20 minut. Po tym czasie należy przecedzić napar.

Napar należy pić przez 6-7 dni  po pół szklanki naparu i 4 razy dziennie. Napar pomoże Ci  przy zaparciach i dolegliwościach trawiennych.

Przy przeziębieniu pij napar po 1/3 szklanki, trzy razy dziennie przez 7 dni.

bobrek trójlistkowy

Nalewka z bobrka

Co kupić?

  • 1 szklanka suchego lub świeżego ziela bobrka trójlistkowego
  • 2 szklanki alkoholu 40 %

Przygotowanie:

Ziele bobrka należy umieścić w słoiku i zalać je dwoma szklankami alkoholu. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj i zamknij słój. Odstaw je w ciepłe, jasne miejsce na 14 dni. Pamiętaj, aby co drugi dzień lekko potrząsać naczyniem. Po upływie 14 dni przecedź nalewkę przez papierowy filtr do kawy.  Nalewkę rozlej do butelek i zamknij. Przechowuj butelki w zaciemnionym miejscu nie dłużej niż przez rok.

Pij nalewkę przez 6-7 dni po pół łyżeczki, maksymalnie dwa razy dziennie. Przy przeziębieniu pij 1 łyżeczkę trzy razy dziennie do 7 dni.

bobrek trójlistkowy

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...