Bób – pomysłowe przepisy i przyprawy do dań z bobem

22 lipca 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Bób, ze względu na swoje właściwości odżywcze, jest składnikiem wielu potraw. Na kuchennych stołach królują przede wszystkim zupy z jego dodatkiem, makaron, pierogi czy sałatki. Młody bób warto jeść w postaci surowej. Prezentujemy kilka ciekawych pomysłów, dzięki którym wzbogacisz swoją kuchnię, nadasz dobrze znanym daniom nowy akcent, zaskakując tym samym pozytywnie domowników oraz gości.

 

Zalety bobu rośliny to nie tylko wspaniały smak, ale również prawdziwe bogactwo składników odżywczych. W przypadku odmiany warzywnej bób doskonale będzie się prezentował razem ze szpinakiem, rukolą, szparagami, jarmużem, a także drobniejszymi: koperkiem, natką pietruszki i bazylią. Bób w różnych formach to niezastąpiony partner mięs. Najczęściej stosuje się go po prostu jako dodatek warzywny, pasuje on do schabu, kurczaka, boczku, polędwiczek czy karkówki. Warto trochę poeksperymentować i przyrządzić z niego oryginalne, niepowtarzalne puree – wiele osób z początku będzie sądziło, że ma do czynienia z groszkiem zielonym.

Bób na bekonie

Składniki:
– 1 kg bobu
– 6 plastrów bekonu, bez skórki
– 2 ząbki czosnku, rozgniecione
– 1/3 szklanki posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie:
Obrać bób i wyrzucić skórki. Podgrzać dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką, wrzucić pokrojony bekon i czosnek i smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 5 min. lub do momentu, gdy bekon będzie chrupiący i złoty. Dodać bób i gotować, mieszając, przez 3-4 min. Wymieszać z kolendrą.

 

Dip z bobu

Składniki:
– 2 szklanki łuskanego bobu
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z cytryny (około 1/2 cytryny)
– 1/4 szklanki orzechów włoskich
– 1 ząbek czosnku
– 2 młode cebule, pokrojone w plasterki
– 1/3 szklanki liści kolendry
– 1/2 łyżeczki soli, więcej do smaku

Przygotowanie:
W dużym rondlu zagotować 4 do 5 filiżanek wody. Dodać bób do wrzącej wody i gotować 2 do 3 min. Wyłączyć. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieść bób do miski z lodowatą wodą. Odstawić bób na około 5 min. i odcedzić. Zdjąć zewnętrzną skórkę z każdej fasoli. Wrzucić bób i pozostałe składniki do robota kuchennego. Miksować do uzyskania gładkości.

 

Hummus z bobu i groszku zielonego

Składniki:
– 300 g świeżego lub mrożonego groszku
– 300 g świeżego bobu
– 4 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
– 2 ząbki czosnku, obrane
– skórka z 2 cytryn
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Wrzuć groszek i fasolę do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą, a następnie gotować przez 3 min. Odcedzić, ostudzić pod zimną wodą, a następnie ponownie dokładnie osuszyć. Na patelnię wlać 4 łyżki oleju, delikatnie podgrzać, a następnie dodać czosnek. Smażyć przez 3 min., aż olej się zaparzy, a czosnek zmięknie. Wlać olej i czosnek do dzbanka i ostudzić. Zmiksować groszek i bób w robocie kuchennym, a następnie wlać olej czosnkowy. Dodać ząbki czosnku, prawie cały sok z cytryny i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Zmiksować. Dobrze przyprawić (ok. 1 łyżeczki soli morskiej i dużo czarnego pieprzu). Dodać resztę soku z cytryny do smaku. Przełożyć łyżką do naczynia, skropić pozostałą oliwą z oliwek.

 

Placuszki z bobu i groszku zielonego

Składniki:
– 260 g (1 i 2/3 filiżanki) groszku
– 150 g (1 szklanka) bobu
– 100 g (2/3 szklanki) razowej mąki orkiszowej
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 125 ml (1/2 szklanki) mleka
– 2 jajka
– 180 g haloumi, grubo startego
– 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
– 2 zielone szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
– 2 łyżki oliwy
– listki młodego szpinaku do podania

Przygotowanie:
Bób i groszek ugotować w rondelku z wrzącą wodą przez 2 min. Odcedzić, przelać zimną bieżącą wodą. Obrać bób. Bób i 1 szklankę grochu zmiksować w robocie kuchennym. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Ubić mleko i jajka razem. Dodać do mąki i dobrze wymieszać. Dodać mieszankę bobu i groszku, haloumi, miętę, szalotkę i pozostały groszek. Wymieszać. Rozgrzać połowę oleju, nakładać masę, smażyć przez 2 min. lub na złoty kolor z obu stron. Wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

 

Bób na kozim serze

Składniki:
– chleb na zakwasie
– 200 g świeżego bobu, łuskanego
– 200 g miękkiego koziego sera
– 4 łyżki bitej śmietany
– 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
– oliwa z oliwek do skropienia
– płatki soli morskiej do smaku

Przygotowanie:
Zblanszować bób w osolonej wrzącej wodzie (ok. 90 sek.), odcedzić i ostudzić pod bieżącą zimną wodą. Zdjąć łupki. Rozgnieść ser widelcem, dodać śmietanę i posiekaną miętę, doprawić solą. Chleb pokroić w plastry, skropić olejem i lekko upiec na suchej patelni lub patelni grillowej. Na każdej kromce nałożyć łyżką miętowy kozi ser i bób, skropić oliwą z oliwek i doprawić solą.

 

Kurczak z bobem

Składniki:
– 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– 750 g filetów z uda kurczaka, pokrojone w ćwiartki
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżki mąki
– 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
– 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
– 1 i 1/2 łyżeczki suszonych liści estragonu
– 2 szklanki bobu
– 1/4 szklanki śmietany
-2 łyżki posiekanych świeżych liści estragonu

Przygotowanie:
Rozgrzać 2 łyżeczki oleju na patelni. Doprawić kurczaka solą i pieprzem. Smażyć partiami po 3 mi. z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić czosnek. Smażyć 1 min., dodać mąkę, smażyć mieszając przez 2 min. Zdjąć z ognia. Dodać wino. Mieszać, aż mieszanina będzie gładka. Dodać bulion i suszony estragon. Postawić ponownie na ogniu. Gotować mieszając, przez 5 do 6 min. do zgęstnienia. Dodać kurczaka. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając, przez 12 min. W międzyczasie ugotować bób, ostudzić i obrać. Dodać śmietanę i bób do sosu z kurczakiem. Gotować przez 3 min. Dodać świeży estragon. Doprawić solą i pieprzem.

 

Omlet z bobem

Składniki:
– 500 g bobu
– 4 plastry boczku pancetta
– 6 dużych jajek
– 60 g masła
– 40 g sera koziego
– 4 gałązki mięty
– sól morska i czarny pieprz

Przygotowanie:
Bób gotować 2 min. Przelać zimną wodą. Zdjąć skórkę z większych ziaren. Postawić patelnię na średnim ogniu, podsmażyć pancettę, aż będzie chrupiąca i odstawić na papierowy ręcznik do odsączenia. Jajka wbić do średniej miski, doprawić solą i pieprzem i delikatnie ubijać widelcem, aby rozbić jajka. Umieść patelnię na średnim ogniu, dodać połowę masła i po spienieniu dodać połowę jajek. Obracać patelnię, aby równomiernie pokryła się masą jajeczną. Usmażyć omlet. Omlet posypać połową bobu, kruszonym serem, 2 kawałkami pancetty i listkami mięty. Doprawić solą i pieprzem, złożyć na pół i wsunąć na talerz.

 

Bób z sadzonym jajkiem

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 szalotki, przycięte, cienko pokrojone
– 4 ząbki czosnku, rozgniecione
1 kg bobu, obrany
– 60 ml (1/4 szklanki) płynnego bulionu warzywnego
– 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
– duża szczypta nitek szafranu
– 1/3 szklanki posiekanego świeżego koperku
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
– oliwa z oliwek w sprayu
– 4 jajka
– 70 g fety, pokruszonej
– pieczywo do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Usmażyć szalotkę i czosnek, mieszając, przez 2 min. Zwiększyć ciepło, dodać bób, bulion, kurkumę i szafran i gotować przez 2 min. do miękkości bobu. Dodać koperek i pietruszkę. Spryskać olejem patelnię, podgrzać, wbić jajka i usmażyć. Podzielić mieszankę bobu na półmiski, udekorować fetą i jajkami. Doprawić solą i pieprzem.

 

Letnie spaghetti z bobem

Składniki:
– 1 ząbek czosnku
– 1 cytryna
– 250 g pomidorków koktajlowych
– 1 szczypiorek
– duża garść bazylii
– 25 g orzeszków piniowych
– 500 g bobu
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól morska
– świeżo zmielony pieprz
– 200 g spaghetti
– 50 g rzeżuchy

Przygotowanie:
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Drobno zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć połowę soku. Pokroić pomidory koktajlowe na ćwiartki. Szczypiorek drobno pokroić. Orzeszki pinii opiekać na patelni przez 2-3 min. na złoty kolor. Wysypać do miski. Napełnić patelnię wodą i zagotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić bób i gotować przez 2 min. Bób odcedzić i przelać zimną wodą. Wlać wodę z bobu z powrotem do garnka i ponownie zagotować, wlać 3 łyżki oleju i dodaj ½ łyżeczki soli. Dodać czosnek, skórkę z cytryny, sok z cytryny i wszystkie pomidory koktajlowe. Dodać makaron. Dusić mieszając. Zdjąć skórkę z bobu. Dorzuć bób i dymkę do miękkiego makaronu. Wymieszać razem i gotować 1 min. Dodaj większość bazylii i gotować 1 min. Posypać pozostałą bazylią, rzeżuchą i prażonymi orzeszkami pinii. Podawać z kawałkami cytryny.

 

Bób z makaronem

Składniki:
– 400-500 g makaronu
– 500 g bobu obranego z łuski
– 2 gałązki kopru
– 1/2 pęczka szparagów
– 200 g zielonego groszku, łuskanego
– 2 łyżki oliwy lub oleju
– 80 g tartego parmezanu
– 1 szklanka wody z gotowania makaronu
– 1/2 cytryny, starta skórka i wyciśnięty sok
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Bób ugotować oddzielnie z koprem. Obrać z łupinek. Na patelni rozgrzać olej. Dodać obrany bób, pokrojone szparagi i wyłuskany zielony groszek, smażyć przez 1 min. Wlać szklankę wody z gotowania makaronu i zagotować. Dodać makaron i wymieszać. Dodać starty ser, skórkę i sok z cytryny. Zamieszać i doprawić. Posypać tartym serem.

 

Zupa z bobu

Składniki:
– 20 g masła
– 1 mały por, cienko pokrojony
– 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
– 2 średnie ziemniaki
– 3 szklanki płynnego bulionu drobiowego
– 500 g groszku
– 3 plastry boczku, bez skórki
– 1 i 1/2 szklanki bobu
– 1/4 szklanki jogurtu greckiego
– liście mięty do podania

Przygotowanie:
Rozpuścić masło, wrzucić por i czosnek. Smażyć mieszając, przez 6 do 8 min. Dodać ziemniaki, bulion i 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem przez 15 min. Dodać groszek. Dusić pod przykryciem przez 5 min. Odstawić na 10 min. do ostygnięcia. Rozgrzać patelnię, dodać boczek, smażyć mieszając, przez 3 do 5 min. lub do momentu, gdy bekon będzie chrupiący. Odsączyć na papierowym ręczniku. Ostudzić przez 5 min. Rozerwać na duże kawałki. Ugotować bób, odsączyć, przelać zimną wodą. Obrać ze skórki. Używając blendera, zmiksować zupę na gładką masę. Dodać 3/4 bobu. Umieścić na małym ogniu. Mieszać przez 2 min. do całkowitego podgrzania. Na wierzchu posypać bekonem, bobem i miętą. Polać jogurtem.

 

 

zobacz również:

 

  1. Co można zrobić z kalafiora?

  2. Różne dania z avocado

  3. Cykoria, różne sposoby przygotowania

  4. Krewetki: różne sposoby przyrządzania