Słodki blok kakaowy z bakaliami
Artykuł zewnętrzny
- 1 kostka masła
- 200 g ksylitolu
- 40 g kakao
- 2 jajka
- 2 łyżeczki agaru
- 1 budyń ekologiczny, bezglutenowy, czekoladowy
- 3 garści bio groszku owsianego
- 30 g jagód goi
- 2 garści migdałów
1. Kostkę masła rozpuszczamy w rondelku, razem z ksylitolem – często mieszamy
2. Dodajemy kakao i mieszamy
3. Dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy
4. Dodajemy budyń i agar
5. Wszystko dokładnie mieszamy
6. Po ok. 5-6 minutach, gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy groszek, goję i zblendowane na drobno migdały. Wszystko dokładnie mieszamy
7. Formę do bloku wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
8. Blok wstawiamy na całą noc do lodówki, by zastygł
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”