Bita śmietana z galaretkami
Składniki :
* bita śmietana „Śnieżka”- 2 opakowania,
* mleko zimne- 400 ml.,
* galaretka wiśniowa-2 sztuki,
* galaretka cytrynowa-2 sztuki,
* woda gorąca do rozpuszczenia galaretek.
Etapy przygotowania :
Przygotować różnokolorowe galaretki (ja użyłam 2 rodzai, ale można byłoby dać i 3)-wsypać każdy rodzaj do osobnego naczynia i zalać wrzątkiem (ja dałam trochę mniej wody, niż pisze to na opakowaniu, by szybciej stężała), dokładnie wymieszać i wystudzić, a potem wstawić do zamrażalnika lub wystawić w chłodne miejsce i pilnować, by za bardzo nie zamarzła.
W tym czasie ubić dokładnie (10 minut) 2 śmietany „Śnieżki” z bardzo zimnym mlekiem. Wyciągnąć galaretki z zamrażalnika, gdy mają odpowiednią konsystencję.
Naszykować pucharki i układać warstwami w nich śmietanę i różnokolorowe galaretki.
Wierzch udekorować także nimi.
Deser wstawić na godzinę do lodówki do ochłodzenia.