URODA I ZDROWIE

Biała kiełbasa w piwie w sosie karmelowym

18 marca 2021, dodał: Redakcja

 

 

biała kiełbasa w piwie

Składniki:

1 kg surowej białej kiełbasy

500 ml jasnego piwa

3 ziarenka jałowca

3 ziarenka ziela angielskiego

goździk

liść laurowy

pół łyżeczki posiekanego imbiru

łyżka masła

łyżka miodu

łyżka mąki pszennej

skórka starta z cytryny

łyżka cukru brązowego

jabłko

łyżka chrzanu

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Piwo i taką sama ilość wody podgrzewamy do temperatury około 80 stopni C z jałowcem, liściem, zielem, goździkiem i imbirem. Wkładamy kiełbasy i parzymy około 20 minut, osączamy a wywar zostawiamy. Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło topimy w rondelku, mieszamy z mąką, aż powstanie zasmażka. Do zasmażki wlewamy 350 ml wywaru przecedzonego przez sitko, dodajemy miód, skórkę z cytryny, gotujemy, aż zgęstnieje. Cukier topimy na patelni z 3 łyżkami wywaru, dodajemy do sosu razem z chrzanem, mieszamy i doprawiamy do smaku. Polewamy kiełbasę i pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopnic C w piekarniku.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Skarby torebki:)
ja mam sprawdzony sklep vintage - powinien go poznać każdy kto...
Rower stacjonarny zamiast zwykłego
Na psy wystarczą perfumy/dezodorant, zwłaszcza jak widzisz że raczej nie ugryzie...
Podróż poślubna - rejs statkiem?
Fajna sprawa , tylko tak tydzień, nie dłużej, bo jednak jestem bardziej "lądowa"...
Gdzie poznaliście....??
Przez znajomych, polecili mi go jako fachowca od komputerów i tak się zaczęło:)