Biała kiełbasa w piwie w sosie karmelowym

14 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

 

biała kiełbasa w piwie

Składniki:

1 kg surowej białej kiełbasy

500 ml jasnego piwa

3 ziarenka jałowca

3 ziarenka ziela angielskiego

goździk

liść laurowy

pół łyżeczki posiekanego imbiru

łyżka masła

łyżka miodu

łyżka mąki pszennej

skórka starta z cytryny

łyżka cukru brązowego

jabłko

łyżka chrzanu

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Piwo i taką sama ilość wody podgrzewamy do temperatury około 80 stopni C z jałowcem, liściem, zielem, goździkiem i imbirem. Wkładamy kiełbasy i parzymy około 20 minut, osączamy a wywar zostawiamy. Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło topimy w rondelku, mieszamy z mąką, aż powstanie zasmażka. Do zasmażki wlewamy 350 ml wywaru przecedzonego przez sitko, dodajemy miód, skórkę z cytryny, gotujemy, aż zgęstnieje. Cukier topimy na patelni z 3 łyżkami wywaru, dodajemy do sosu razem z chrzanem, mieszamy i doprawiamy do smaku. Polewamy kiełbasę i pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopnic C w piekarniku.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Konkurs w Galerii Mokotów!
Ja lubię tam chodzić, są super sklepy...
Marudny bobas-pomocy
Po szczepieniach dzieci są marudne, a jeśli to trwa za długo, to jest to...
Koszty nauki
Mając dzieci trzeba przygotować się na wydatki. Wielu rodziców by chciało, żeby naukę finansowała...
Wątpliwości przed ślubem
Wątpliwości rozstrzyga się na niekorzyść narzeczonego. Po ślubie to już będzie za późno...