Biała kiełbasa w piwie w sosie karmelowym

14 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

 

 

biała kiełbasa w piwie

Składniki:

1 kg surowej białej kiełbasy

500 ml jasnego piwa

3 ziarenka jałowca

3 ziarenka ziela angielskiego

goździk

liść laurowy

pół łyżeczki posiekanego imbiru

łyżka masła

łyżka miodu

łyżka mąki pszennej

skórka starta z cytryny

łyżka cukru brązowego

jabłko

łyżka chrzanu

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Piwo i taką sama ilość wody podgrzewamy do temperatury około 80 stopni C z jałowcem, liściem, zielem, goździkiem i imbirem. Wkładamy kiełbasy i parzymy około 20 minut, osączamy a wywar zostawiamy. Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło topimy w rondelku, mieszamy z mąką, aż powstanie zasmażka. Do zasmażki wlewamy 350 ml wywaru przecedzonego przez sitko, dodajemy miód, skórkę z cytryny, gotujemy, aż zgęstnieje. Cukier topimy na patelni z 3 łyżkami wywaru, dodajemy do sosu razem z chrzanem, mieszamy i doprawiamy do smaku. Polewamy kiełbasę i pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopnic C w piekarniku.

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kiedy wg Was skończy się wojna na U…
Ja obstawiam lipiec tego roku
Koszty pozycjonowania strony
Fajną opcją jest reklama na Fb, pozwala dotrzeć do wielu odbiorców, którzy są zainteresowani...
Klub puszystych
Podstawą jest odstawić węglowodany, bo to jest kluczowa przyczyna tycia, niszczy gospodarkę hormonalną...
Modne kolory na wiosnę
Pewnie żółty będzie w modzie...