Beza z kawowym kremem mascarpone
Artykuł zewnętrzny
składniki:
6 białek
180 gram cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
200 ml śmietanki 30 %
250 gram mascarpone
łyżka cukru pudru
3 łyżki espresso
Ubij białka z odrobiną soli, partiami dodawaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Białka powinny sztywno trzymać się ścianek naczynia. Na papierze do pieczenia narysować okręgi i wyłożyć masę (można ją też fantazyjnie przecisnąć przez rękaw cukierniczy), piec 15 minut w 130 stopniach. Suszyć w 90 stopniach przez 2 godziny kolejne, piekarnik powinien mieć uchylone drzwiczki. Śmietankę ubić z odrobina soli, dodać cukier puder, ser mascarpone i esencję kawową, przed podaniem krem wyłożyć na każdą bezę i dekorować owocami.