Batat na parze z masłem ziołowym
Słodkie ziemniaki mało są u nas jeszcze popularne. Ja je polubiłam. Traktuję je jak ziemniaki lub dynię (robię z nich zupy , puree , kluski , piekę , smażę , gotuję). Mają wszechstronne zastosowanie tak jak klasyczne ziemniaki choć tak naprawdę należy do powojowatych. Bardzo popularne na świecie.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 duży batat
- sól
- 2 pełne łyżki masła ziołowego
Batat obrać, przekroić na ćwiartki. Umieścić w garnku do gotowania na parze (sicie, nakładce lub parowarze).W dolny pojemnik nalać wody. Gotować ok. 25 minut od chwili kiedy woda w dolnym pojemniku zacznie wrzeć.
Podajemy na świeżo zmiksowane na pure, wyjmować ostrożnie bo są bardziej rozpadające niż ziemniaki. Na gorące kłaść masło (proponuję mrożone wyjąć chwilę wcześniej by łatwiej się topiło).
Bataty tak gotowane wyśmienicie komponują się z naszym bukietem warzyw, delikatnym drobiem gotowanym, rybą, jajkiem sadzonym, gotowanymi pulpetami w sosie .
Do zrobienia tej porcji masła ziołowego trzeba użyć : 2 łyżeczki pokrojonych świeżych ziół ( można użyć różnych – do masła szykowanego do ryb daję podstawowe – nie za agresywne smakowo – natka pietruszki, koper, kilka listków bazylii), pieprz cytrynowy szczypta , szczypta otartej skórki cytrynowej i szczypta soli. Ja przygotowuję masło na zapas ucierając całą kostkę z dodatkami, a potem zamrażam w porcjach.