Bardzo puszyste racuszki

20 marca 2022,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Racuszki z jabłkami to dla wielu z nas smak kuchni dzieciństwa. Wspomnienie mamy lub babci krzątającej się przy kuchence i oczekiwanie na pierwsze, ciepłe i słodkie placuszki, których aromat roznosił się po całym domu. Nawet jeśli któraś z nas nie ma takiego wspomnienia, to na pewno da się skusić na puszyste, przepyszne racuchy własnej roboty.

 


Składniki:

– 4 jabłka,

– 2 szklanki mąki pszennej,

– jajko (mogą być dwa),

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 łyżki cukru wanilinowego

– olej rzepakowy do smażenia.

 

Przygotowanie:

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić, a żółtko utrzeć na gładko z cukrem wanilinowym. Mąkę, mleko, proszek do pieczenia i utarte żółtko zmiksować. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i dopiero wtedy dodać białko, delikatnie łącząc je z ciastem łyżką (nie mikserem). Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Z podanych składników wychodzi 12 sztuk. Smakują doskonale i na ciepło i na zimno.

Czy dla Was placuszki z jabłkami to również smak, do którego wracacie z sentymentem?



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...