Bananowy chleb – przepis
Ten przepis na pyszny chleb bananowy krąży już jakiś czas po sieci jako świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów i doskonała przekąska na drugie śniadanie, podwieczorek czy słodka kolację.
Chlebek jest niezwykle prosty w wykonaniu a naprawdę wyśmienicie smakuje, można go serwować z ulubionymi powidłami, mlekiem lub posypać żurawiną czy orzechami. Takie pachnące, ciepłe ciasto wyjęte z piekarnika po ostudzeniu rozpływa się w ustach i jest znacznie lepsze niż kupne ciasta, bułeczki czy drożdżówki. Banan zawiera mnóstwo składników odżywczych. Zawiera on wiele minerałów takich jak: wapń, magnez, żelazo fosfor, cynk, selen, fluor i jod. Jest również źródłem witamin: C, B1, B2, B12, E, D i A. Dzięki enzymom produkowanym przez banany, składniki odżywcze są lepiej przyswajalne przez organizm. Owoce te bogate są też w trzy cukry :glukozę, sacharozę i fruktozę dzięki, którym dodają energii dużo lepiej niż słodycze. Warto sięgnąć po banana kiedy mamy ochotę na coś słodkiego oraz przed lub po wysiłku fizycznym.
Przepis na chlebek bananowy
składniki:
3 średniej wielkości banany dojrzałe oraz 1 dość twardy
1/3 szklanki masła extra roztpopionego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
jajko
cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
szczypta soli
Trzy banany dojrzałe zgnieść widelcem zaś ten twardy pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać mąkę i wylać na wysmarowaną małą foremkę tłuszczem około 15×15 cm. Można też blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piec około 50 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudzić i jeść, smacznego!