Bakterie chronią przed chorobami!

23 sierpnia 2011, dodał: Joanna Białek
Artykuł zewnętrzny

Bóle brzucha, osłabienie, brak energii to możliwe skutki niedoboru pewnych bakterii w jelitach.
W naszym organizmie znajduje się od 400 do 500 różnych szczepów bakterii. Występują one na naszej skórze, błonach śluzowych, w układzie trawiennym. W największej ilości zamieszkują jednak jelito grube. Wiele z nich to drobnoustroje chorobotwórcze. Na szczęście przed ich szkodliwym działaniem chronią nas inne mikroorganizmy. Jest to pożyteczna flora bakteryjna.
W XXI wieku żyjemy ciągle w biegu, stresie, jesteśmy zapracowani, nasza dieta bardzo często jest uboga w warzywa, owoce, ziarna zbóż. Zdarza się, że chorujemy, zażywamy wtedy, bardzo często, antybiotyki. Te wszystkie czynniki powodują, że zaburzona zostaje równowaga między szkodliwymi i pożytecznymi bakteriami żyjącymi w przewodzie pokarmowym.

Wówczas zaczynają nam zagrażać drobnoustroje wywołujące choroby.

Co możemy zatem zrobić, aby ustrzec się przed infekcjami??
W takiej sytuacji pomóc mogą tak zwane probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy obecne w pożywieniu.

Pojawia się pytanie, co takiego probiotyki mogą zrobić, jak działają??

  • Przede wszystkim chronią nasz organizm przed kolonizacją bakterii chorobotwórczych, hamują ich rozwój, zmniejszają ilość wydzielanych przez nie toksyn.
  • Pobudzają również układ immunologiczny (odpornościowy) do lepszej pracy.
  • Oprócz tego poprawiają przyswajanie składników mineralnych i zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach.
  • Biorą także udział w syntezie witamin: K oraz witamin z grupy B.
  • Probiotyki chronią jelito grube przed powstawaniem zmian nowotworowych.
  • Pomagają w zwalczaniu biegunek.

Gdzie wobec tego powinniśmy szukać bakterii probiotycznych?

  • Niektóre z nich są obecne w produktach żywnościowych, np. Lactobacillus casei występuje w kefirze, serze, sfermentowanym mleku. Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus znajdują się w jogurtach.
  • Inne również ważne i cenne kultury bakterii zawarte są w preparatach dostępnych w aptekach bez recepty. Do tych bakterii należą: Bifidibacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus.

Obok probiotyków korzystne działanie wykazują również prebiotyki, czyli niestrawne składniki spożywcze, które stymulują wzrost aktywności pożytecznych mikroorganizmów w układzie pokarmowym. Substancje te znajdują się m.in. w bananach, cebuli czy pomidorach. Na podstawie badań stwierdzono, że zwiększają one liczbę monocytów, tj. białych ciałek krwi zwalczających chorobotwórcze drobnoustroje.

    Tylko żywe bakterie są skuteczne

Szukajmy produktów z napisem „Zawiera żywe kultury bakterii”. Daje nam to gwarancje, że dany produkt zawiera co najmniej 100 mln Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus na gram. Czytajmy etykiety i dbajmy o nasze zdrowie!!!

Zobacz również:

  1. Czy warto stosować probiotyki?
  2. Czy jogurty podnoszą odporność?
  3. Najgroźniejszy tłuszcz świata
  4. Żywność modyfikowana genetycznie groźna?