Bakterie chronią przed chorobami!

23 sierpnia 2011, dodał: Joanna Białek
Artykuł zewnętrzny

Bóle brzucha, osłabienie, brak energii to możliwe skutki niedoboru pewnych bakterii w jelitach.
W naszym organizmie znajduje się od 400 do 500 różnych szczepów bakterii. Występują one na naszej skórze, błonach śluzowych, w układzie trawiennym. W największej ilości zamieszkują jednak jelito grube. Wiele z nich to drobnoustroje chorobotwórcze. Na szczęście przed ich szkodliwym działaniem chronią nas inne mikroorganizmy. Jest to pożyteczna flora bakteryjna.
W XXI wieku żyjemy ciągle w biegu, stresie, jesteśmy zapracowani, nasza dieta bardzo często jest uboga w warzywa, owoce, ziarna zbóż. Zdarza się, że chorujemy, zażywamy wtedy, bardzo często, antybiotyki. Te wszystkie czynniki powodują, że zaburzona zostaje równowaga między szkodliwymi i pożytecznymi bakteriami żyjącymi w przewodzie pokarmowym.

Wówczas zaczynają nam zagrażać drobnoustroje wywołujące choroby.

Co możemy zatem zrobić, aby ustrzec się przed infekcjami??
W takiej sytuacji pomóc mogą tak zwane probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy obecne w pożywieniu.

Pojawia się pytanie, co takiego probiotyki mogą zrobić, jak działają??

  • Przede wszystkim chronią nasz organizm przed kolonizacją bakterii chorobotwórczych, hamują ich rozwój, zmniejszają ilość wydzielanych przez nie toksyn.
  • Pobudzają również układ immunologiczny (odpornościowy) do lepszej pracy.
  • Oprócz tego poprawiają przyswajanie składników mineralnych i zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach.
  • Biorą także udział w syntezie witamin: K oraz witamin z grupy B.
  • Probiotyki chronią jelito grube przed powstawaniem zmian nowotworowych.
  • Pomagają w zwalczaniu biegunek.

Gdzie wobec tego powinniśmy szukać bakterii probiotycznych?

  • Niektóre z nich są obecne w produktach żywnościowych, np. Lactobacillus casei występuje w kefirze, serze, sfermentowanym mleku. Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus znajdują się w jogurtach.
  • Inne również ważne i cenne kultury bakterii zawarte są w preparatach dostępnych w aptekach bez recepty. Do tych bakterii należą: Bifidibacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus.

Obok probiotyków korzystne działanie wykazują również prebiotyki, czyli niestrawne składniki spożywcze, które stymulują wzrost aktywności pożytecznych mikroorganizmów w układzie pokarmowym. Substancje te znajdują się m.in. w bananach, cebuli czy pomidorach. Na podstawie badań stwierdzono, że zwiększają one liczbę monocytów, tj. białych ciałek krwi zwalczających chorobotwórcze drobnoustroje.

    Tylko żywe bakterie są skuteczne

Szukajmy produktów z napisem „Zawiera żywe kultury bakterii”. Daje nam to gwarancje, że dany produkt zawiera co najmniej 100 mln Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus na gram. Czytajmy etykiety i dbajmy o nasze zdrowie!!!

Zobacz również:

  1. Czy warto stosować probiotyki?
  2. Czy jogurty podnoszą odporność?
  3. Najgroźniejszy tłuszcz świata
  4. Żywność modyfikowana genetycznie groźna?




FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...