Babka cytrynowa z jagodami, która znika w mgnieniu oka. Puszysta, wilgotna i pachnąca wiosną

dodał: Marta Dasińska
Jeśli chodzi o ciasta, nie za bardzo umiem piec. Wyjątkiem, jednym z niewielu, są babki. Nie dość, że zawsze wychodzą idealnie, to jeszcze nie potrzeba żadnych umiejętności dekorowania, jeśli chodzi o ich wykonanie. Zazwyczaj można po prostu polać je prostym lukrem i zawsze wyglądają pięknie. Babka cytrynowa z borówkami to natomiast połączenie idealne, które sprawdza się doskonale także na wielkanocnym stole.
Dzisiejszy przepis na babkę to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych czyli cytryny i borówki. Razem są słodkie, w pewien sposób lekko kwaśne, niesamowicie owocowe i po prostu świeże! Ciasto jest cudownie wilgotne, cytrynowe i pełne pięknych świeżych borówek. Wygląda i smakuje cudownie.
Babka cytrynowa z borówkami to idealne ciasto wiosenne. Jest jasne i radosne, a niemal wszyscy kochają to połączenie smaków. Ma wszystkie kwalifikacje, aby być idealnym elementem głównym na wielkanocnym stole. Wygląda pięknie na talerzu, z błyszczącym lukrem spływającym po wszystkich bokach, ale jeszcze ładniej, gdy oderwiemy kawałek, aby odsłonić wilgotną konsystencję jaskrawożółtego ciasta z żywym fioletem borówek.
Coś słodkiego na weekend – babka z owocami!
Babki są o wiele łatwiejsze do upieczenia niż ciasta warstwowe. Można je zatem piec aby zaspokoić i o wiele weekendową potrzebę na pyszny deser. Uwielbiam je, ponieważ może służyć jako ciasto śniadaniowe oraz ciasto na podwieczorek, bowiem dobrze komponuje się z kawą lub herbatą.
Formy do babki należy okresowo wymieniać i dbać o powłokę zapobiegającą przywieraniu – myć ręcznie miękką gąbką i upewnić się, że wszystko zostało usunięte z zakamarków. Zawsze należy przygotować formę, smarując ją masłem i posypując mąką. Po wyjęciu z piekarnika należy dać ciastu odpocząć 10-15 minut, aby stwardniało. Polewa jest ważnym wykończeniem babki, dodaje cierpkiego smaku cytryny, którego nie uzyskamy w żaden inny sposób.
Śmietana jest podstawowym składnikiem w tradycyjnych przepisach na ciasta, ponieważ dodaje wilgoci, pomaga wyrastać i nadaje ciastu smaku. Można jednak zastąpić śmietanę jogurtem, w tym przepisie 1 szklanka jogurtu i 1 łyżeczka sody oczyszczonej równa się 1 szklance śmietany. Proponuję też obtoczyć borówki w odrobinie mąki, bowiem mąka pomaga utrzymać owoce zawieszone w cieście, dzięki czemu nie opadną prosto na dno formy. Zamiast tego borówki będą ładnie rozłożone w całym cieście. Świeże borówki są najlepsze. Przygotujcie tę pyszność w ten weekend. To szybkie ciasto do przygotowania i włożenia do piekarnika.
Jak przygotować babkę cytrynowo-borówkową?
Składniki:
– 2 3/4 szklanki mąka
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 filiżanka masła
– 2 szklanki cukru
– 4 duże jajka
– 3 łyżki stołowe soku z cytryny (ok. 2 dużych cytryn)
– 2 łyżki stołowe skórki cytrynowej
– 1 łyżeczka wanilii
– 1 szklanka śmietany
– 3 szklanki borówek
Lukier:
– 1 1/2 łyżki stołowej masła, roztopione
– 2 filiżanki cukru pudru
– 1/3 szklanki soku z cytryny
– szczypta soli
– 1 łyżka stołowa skórki cytrynowej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Formę nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstawić. Ubić masło z cukrem na średnio-wysokich obrotach (około 3 minuty). Dodawać jajka po jednym, ubijając po każdym dodaniu. Dalej ubijać, stopniowo dodając mieszankę mąki. Dodać sok z cytryny, skórkę, wanilię i śmietanę. Delikatnie wymieszać je z ciastem szpatułką lub drewnianą łyżką. Delikatnie wmieszać borówki. Wyłożyć ciasto do przygotowanej formy na babkę. Piec przez 60 minut (jeśli patyczek nie będzie czysty włożyć ciasto z powrotem na kolejne 10-15 minut, przykrywając wierzch folią aluminiową). Utrzeć razem cukier puder, sok z cytryny, sól i skórkę. Powoli wbijać roztopione masło do mieszanki cukru i cytryny. Ubijać, aż dobrze się połączą. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji do nalewania. Polać ciasto i odstawić do ostygnięcia.