Słyszeliście kiedyś o antygrypinie? Jest to napój, który wspomaga leczenie przeziębienia i grypy. Zobaczcie jakie posiada właściwości oraz jak go przygotować.
Właściwości
Antygrypina jest alternatywą dla syropu z cebuli. Jest to dobra wiadomość dla osób, które nie przepadają za smakiem i zapachem tego warzywa. Antygrypina z kolei składa się z pomarańczy, grejpfrutów i cytryny. Do tego dochodzi imbir, kurkuma i miód. Jak możecie się domyślić sok ten jest bogaty w witaminę A, C oraz błonnik. Stanowi doskonały przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki. Śmiało sięgajcie po antygrypinę przy przeziębieniu, kaszlu, zatkanym nosie czy profilaktycznie na wzmocnienie odporności.
Przepis
Co kupić?
- dwa grejpfruty lub pomarańcze
- sok z jednej cytryny
- dwie łyżki miodu
- ząbek czosnku
- szklanka wody
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka imbiru
Przygotowanie:
Z wybranego owoca wyciśnijcie sok i zblendujcie z pozostałymi składniikami. Przelejcie do butelki i odstawcie na noc w ciemne oraz chłodne miejsce. Sok wypijcie w ciągu trzech dni i trzymajcie go w lodówce. Pamiętajcie, że przepis możecie do woli modyfikować i dostosować pod swoje preferencje smakowe.
Zalecane spożycie to jedna szklanka antygrypiny dziennie. Przy chorobach możecie zwiększyć tą dawkę do dwóch a nawet trzech szklanek. Jeżeli przyjmujecie jakiekolwiek leki, to najpierw skonsultujcie wszystko z lekarzem.