Amarantus – właściwości i przepisy

9 grudnia 2019, dodał: EKSPERTKA

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Słyszeliście kiedyś o amarantusie? Brzmi trochę kosmicznie prawda? W skrócie jest to roślina uprawna a jej historia zaczyna się ponad 5000 lat temu. Już Majowie i Aztekowie uprawiali amarantus na swoich polach i nawet myśleli, że jest święta. Wykorzystywali ją jako warzywo, czy energetyczny składnik dla biegaczy i wojowników. Zobacz co warto wiedzieć o tej roślinie.

Co nieco o amarantusie

Jak już wspomniałam jest to roślina uprawna należąca do gatunku szarłatowatych. Najczęściej można go spotkać w Azji i Ameryce.  Jej smak jest delikatnie orzechowy. Zawiera on mnóstwo białka i aminokwasów. Ziarna rośliny są lekkostrawne i świetnie nadają się przy zaparciach u dzieci i wszelkich problemach żołądkowych. Ponad to amarantus obniża wysokie ciśnienie krwi oraz zmniejsza stany zapalne. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca czy nowotwory.

Amarantus zawiera mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych i składników mineralnych. Znajdziesz w nim magnez, wapń i żelazo. Nie zabrakło też manganu i selenu. Dzięki temu roślina jest zalecana dla anemików oraz jako doskonale źródło wapnia zarówno dla dzieci jak i dorosłych.  Co ciekawe amarantus nie zawiera glutenu więc doskonale sprawdzi się u osób zmagających się z alergiami pokarmowymi, nietolerancją laktozy czy celiakią.

Zastosowanie w kuchni

Amarantus jest ogólnodostępny i znajdziesz go w postaci mąki, płatków, nasion, ziaren, oleju czy poppingu. Jest również częstym składnikiem pieczywa, batoników i cukierków. Doskonale sprawdzi się jako składnik placków, naleśników, herbatników, ciast, kotletów, jogurtów i sałatek a także wielu innych. Jak widzicie najlepiej łączy się ją z innymi zbożami. Ziarna gotuje się klasycznie jak ryż czy kaszę. Najlepiej gotować amarantus na wolnym ogniu i pod przykryciem.

Znajdziesz amarantus w sklepach ze zdrową żywnością, supermarketach i działach ze zdrową żywnością. Dodatkowo można kupić roślinę przez internet. Największy minus amarantusa to jego cena, niestety wcale nie jest tani.

Jogurt gruszkowy z amarantusem

Co kupić?

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • dwie łyżki amarantusa ekspandowanego
  • gruszka
  • listki mięty
  • opcjonalnie: cynamon, miód

Przygotowanie:

Jogurt należy wymieszać z amarantusem, dodać listki mięty oraz wcześniej zblendowaną gruszkę i cynamon. Do smaku możesz dodać miód lub inny ulubiony składnik.

Płatki z bananem i amarantusem

Co kupić?

  • 5 łyżek płatków amarantusowych
  • 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 mały banan
  • opcjonalnie: pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane

Przygotowanie:

Mleko należy zagotować po czym dodać płatki i pokrojony banan. Następnie wymieszaj z pestkami dyni lub słonecznika.

Kotlety z amarantusem

Co kupić?

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 8 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy lub inne ulubione

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i dodać przyprawy do smaku. Następnie formujemy kotleciki i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut,  a w połowie czasu je obróć.

Sałatka

Co kupić?

  • 1 kiwi
  • 1 mandarynka
  • 1 małe jabłko
  • 10 migdałów
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki opcjonalnie

Przygotowanie:

Wszystkie owoce kroimy i mieszamy z ulubionymi pestkami oraz amarantusem. Sałatkę zalewamy wedle upodobania kefirem, jogurtem lub maślanką.

 

Placki amarantusowe

Co kupić?

  • pół szklanki ugotowanych ziaren amarantusa
  • pół szklanki ugotowanej dyni
  • jabłko
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • jajko
  • 2–3 łyżki mąki pełnoziarnistej (np. pszennej, orkiszowej, kukurydzianej, jaglanej)

Przygotowanie:

Zaczynamy od przepłukania i zalania wrzątkiem amarantusa. Gotuj go przez pół godziny do miękkości ziaren. Dynię należy obrać ze skóry i wydobyć z niej gniazdo. Teraz kroimy w kostkę i dusimy na oliwie do uzyskania miękkości. Jabłko trzeba obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Teraz łączymy wszystkie składniki dodając cynamon, oliwę oraz rozbełtane jajko. Następnie dorzuć dwie łyżki mąki, aby uzyskać lepszą konsystencję. Ciasto nakładaj na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron.

Przepis na zapiekankę amarantusową z warzywami

 

Co kupić?
250 g ziarna amarantusa
jedna kostka bulionowa wegetariańska
2 duże cukinie (lub kabaczki)
bakłażan
2 papryki
cebula
sos pomidorowy
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
szczypta zmielonego kminu rzymskiego
gałki muszkatołowej
ser mozzarella
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Amarantus dokładnie płuczemy przez gęste sitko pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1:2. Dodajemy kostkę bulionową i gotujemy ok. 25 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cukinie, bakłażana, paprykę kroimy w kostkę i marynujemy w sosie (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny,sól, pieprz). Dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki. Po przecedzeniu przekładamy amarantus do naczynia żaroodpornego (wcześniej wysmarowanego oliwą). Następnie dodajemy warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Na końcu odkrywamy naczynie, posypujemy potrawę startym serem mozzarella i posypujemy kminem rzymskim oraz gałką muszkatołową. Pieczemy jeszcze ok. 5 min. Potrawę serwujemy z posiekaną natką pietruszki.

zobacz również:

Kasza jaglana – różne przepisy na dania z kaszy jaglanej

Kasza bulgur różne pomysłowe przepisy na smaczne dania

Kasza kuskus – przepisy na różne dania, sałatki, placki i zapiekanki!

Warzywny kociołek z kaszą i mięsem – danie jednogarnkowe

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio na chyba netflix oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy...
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...