Ziemniaczane kluski z przecieraczka
Dobra dusza podarowała mi nakładki na garnek do przecierania kluseczek. To robię i muszę przyznać, że to duże ułatwienie.
Czas :
Składniki :
- 4 średnie ziemniaki
- 1 jajko
- mąka
- sól
- 2 łyżki oleju
Ugotować 3 ziemniaki, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Jeden ziemniak utrzeć na tarce jarzynowej na najmniejszych oczkach ( jak na placki ). Zostawić na kilka minut by puścił sok. Zlać sok. Dodać jajko i szczyptę soli, ziemniaki puree i mąkę ( ok. 1 szklanki ). Ciasto ma być dość gęste . W garnku zagotować osolona wodę z olejem .Nałożyć na garnek nakładkę z dużymi oczkami. Położyć ciasto i łopatką do przecierania przeciskać ciasto przez oczka bezpośrednio do wody. Gotować 4 minuty od wypłynięcia klusek. Wyjąć łyżką cedzakową .
Okrasić skwarkami z boczku. Podawać z kapustą kiszoną obgotowaną .
Proste a jak smaczne danie.Ta porcja starcza dla 2 osób .