Młoda kapusta z boczkiem

13 lutego 2011, dodał: Henia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 40 dag surowego wędzonego boczku (musi być przerastany)
  • 3-4 młode marchewki
  • 2 młode cebulki
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny lub łyżka octu
  • sól, pieprz, cukier

Przesmażyć na złoto. Kapustę cienko poszatkować. Włożyć do miski, posolić, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie rozetrzeć palcami. Przełożyć do garnka, dodać boczek i startą na jarzynowej tarce marchewkę. Podlać bardzo małą ilością wody (kapusta puści sok) i dusić do miękkości. koperek umyć, drobno posiekać i włożyć do kapusty. doprawić do smaku. Jeżeli zostanie dużo płynu trzeba zagęścić mąką ( ja nie przepadam za takim zagęszczaniem, więc staram się dać tyle wody aby prawie cała odparowała). SMACZNEGO!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz