zupa krem z dyni

23 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

¼ obranej i oczyszczonej dyni
1 obrana marchew
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml bulionu warzywnego Kucharek
200 ml mleka kokosowego
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka pasty sambal oelek
2 łyżki prażonych pestek dyni
Kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżka oleju z pestek dyni
Sól, kardamon, curry Prymat, imbir Prymat, czarny pieprz Prymat do smaku

Dynię i marchew pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą połączoną z masłem, chwilę podsmażyć i dodać posiekany czosnek. Całość zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem oraz sokiem pomarańczowym i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem i pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą i pestkami dyni, skropić olejem z pestek dyni.

źródło: www.prymat.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz