Pomidorowy kapuśniaczek
składniki:
cebula, 5 dużych
kapusta pekińska, 1/3 duże kapusty
pomidory, 5 dużych
pomidorki cherry (niekoniecznie), 10szt
ziemniaki, 4 średnie szt
kostka rosołowa, drobiowa i warzywna
koncentrat pomidorowy ziołowy, 2 łyżki stołowe
sól czosnkowa, pieprz, sos tao tao pikantny, bazylia,
wykonanie:
1. 5 cebul (pokrojonych w kostke) zeszklić na oliwie z oliwek, potem dodać z 1/4 poszatkowanej kapusty pekińskiej, do tego pokrojone w kosteczke pomidory, dusić, podlać wodą, czekać aż wszystko zmięknie.
2. Dolać wody, do takiej ilości ile chcemy mieć zupy w garnku. Dodać dwie kostki rosołowe (ja dałam rosół warzywny, rosół drobiowy – z wygody kostki, a raczej by zaoszczędzić czas). Poczekać do zagotowania, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy
3. Osobno ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać do zupy. Doprawić.