Chrupiące skrzydełka
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
kilka skrzydełek
przyprawa do kurczaka
papryka ostra
sól
pieprz
oregano
bazylia
olej
majonez 5 łyżek
keczup pikantny 2 łyżki
płatki kukurydziane 1 szklanka
Skrzydełka podzielić na części, końcówkę odciąć, odłożyć do innej potrawy(np. bulion).
Natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Następnie skrzydełka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem. Majonez połączyć z keczupem i płatkami kukurydzianymi. Powstałym sosem polać skrzydełka a po wierzchu posypać ostrą papryką. Mięso przykryć folią aluminiową i piec około 40 minut. Następnie zdjąć folię i piec aż płatki ładnie zarumienią. Skrzydełka podawać z ziemniakami i surówką.