Pierogi ruskie z chili
Lubię łączenie smaków rodem z różnych kuchni .
Czas :1,5 godziny
Składniki :
Pierogi :
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 2 kostki białego sera ( ok.40 dag )
- 1 szklanka puree ziemniaczanego
- sól
- pieprz mielony
Sos :
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka Sosu chili
- natka pietruszki
- pieprz kolorowy grubo mielony
- szczypta soli
- szczypta curry
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą. Ser i ugotowane ziemniaki dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki. Na każdy nakładać farsz. Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Zostawić by lekko przestygły.
Rozgrzać olej. Wlać sos chili , wsypać ok.1/2 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu, szczyptę soli i 1/2 pęczka natki pietruszki drobno pokrojonej , skórkę cytrynową. Wymieszać . Włożyć pierogi i podgrzewać obracając tak by się z lekka zrumieniły i pokryły tłuszczem.
Niby są to ruskie pierogi ale dzięki curry i chili nabierają zupełnie innego smaku. Polecam wszystkim miłośnikom orientalnych smaków .