Pierogi ruskie z chili

3 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię łączenie smaków rodem z różnych kuchni .

Czas :1,5 godziny

Składniki :

Pierogi :

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4  szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 kostki białego sera ( ok.40 dag )
  • 1 szklanka puree ziemniaczanego
  • sól
  • pieprz mielony

Sos :

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka Sosu chili
  • natka pietruszki
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • szczypta soli
  • szczypta curry
  • 1/2  łyżeczki otartej skórki z cytryny

Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą. Ser i ugotowane ziemniaki dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki. Na każdy nakładać farsz. Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Zostawić by lekko przestygły.

Rozgrzać olej. Wlać sos chili , wsypać ok.1/2 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu, szczyptę soli i 1/2 pęczka natki pietruszki drobno pokrojonej , skórkę cytrynową. Wymieszać . Włożyć pierogi i podgrzewać obracając tak by się z lekka zrumieniły i pokryły tłuszczem.

Niby są to ruskie pierogi ale dzięki curry i chili nabierają zupełnie innego smaku. Polecam wszystkim miłośnikom orientalnych smaków .

file1296721049