Czym najlepiej zagęścić lekkostrawną zupę?

28 stycznia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Poznaj trzy sposoby na gotowanie niskokalorycznych zup. Dzięki tym praktycznym metodom zagęścisz danie nie, jak zwykle, za pomocą zasmażki z mąki i masła, ale w sposób bardziej zdrowy i niskokaloryczny. Wiosna do nas zawitała na dobre, także pożegnajmy zawiesiste sosy i tłuste zasmażki. Niech żyją zupy kremy, aksamitne i lekkie.

W przypadku stosowania diety lekkostrawnej, odchudzającej lub kiedy gotujemy posiłki także dla dzieci zdecydowanie należy zrezygnować z tłustych i zawiesistych zup. Proponuję inne sposoby zagęszczenia zup:

Metoda pierwsza:

Mąkę pszenną lub ziemniaczaną (może być pół na pół) mieszamy z zimną wodą lub mlekiem i wlewamy powoli – cały czas mieszając – do wrzącej zupy, chwilę pogotować. Ten sposób sprawdza się w przypadku zupy jarzynowe, ogórkowej lub kiedy chcemy dorobić delikatny sos do gotowanej jarzynki.

Metoda druga:

Do zupy  możesz dodać ugotowane i przetarte ziemniaki lub zmiksowaną włoszczyznę – ten sposób jest idealny jeśli zupę przyrządzasz dla niejadka. Jest bowiem szansa, że pod taką postacią nie zauważą “trującej marchewki” albo „niejadalnego selera”. Dzięki takiemu zagęszczeniu zupa stanie się aksamitna i jeśli zagęstnikiem będą ziemniaki – bardziej sycąca.

Metoda trzecia:

Zapraw zupę śmietaną lub śmietanką roztrzepaną z żółtkiem: pół szklanki śmietany plus 1-2 żółtka. Tak przygotowaną mieszaninę  zahartuj odrobiną gorącej zupy i mieszając, wlej do garnka. Tak zagęszczonej zupy nie gotujemy ponownie, ponieważ żółtka się zwarzą! Ta metoda jest szczególnie polecana dla małych dzieci lub rekonwalescentów. Dodatek żółtek zdecydowanie podnosi kaloryczność dania, ale także jego wartość odżywczą.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Co przegryzać podczas odchudzania?
  2. Odchudzająca zupa
  3. Jak skutecznie i bezpiecznie oczyścić organizm
  4. Zadaj pytanie dietetykowi TUTAJ




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Czym najlepiej zagęścić lekkostrawną zupę?

  1. avatar justi pisze:

    myślę, że to zalezy od tego jakim chlebem ;) ja kiedyś robiłam taka zupę ogórkową na chlebie… była dość hmmm specyficzna, ale smaczna! :)

  2. avatar pinkmause pisze:

    A zagęszczanie chlebem? Nie wiem czy lekkostrawne, ale popularne na Podkarpaciu…

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...