Sznycle z kurczaka na ostro z sosem salsa

11 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zwykłe sznycle tyle , że wcześniej zamarynowane

Czas : 15 minut + marynowanie

Składniki :

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu Salsa
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 1 mini kostka czosnkowa ( lub utarty z solą  na miazgę ząbek czosnku )
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka do panierowania
  • 1 jajko
  • olej
  • 1 łyżka masła

Zrobić marynatę z sosu salsa, 2 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, czosnku .Mięso podzielić na 4 porcje i wetrzeć w nie marynatę . Zostawić w lodówce na 1 godzinę.

Wyjąć z lodówki. Obetrzeć z marynaty. Rozbić tłuczkiem do mięsa ( przez woreczek foliowy ) na foremne sznycle.

Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej  raz lub 2 razy zależy jaka gruba panierkę kto lubi.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać masło i poczekać aż się spieni. Smażyć sznycle na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni a na tłuszcz dać pozostałą marynatę i 1 łyżkę wody. Zagotować. Włożyć na moment sznycle, przewrócić je na drugą stronę , zgasić gaz – przykryć i zostawić na 3 minuty.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub sałatką ziemniaczaną .

file1294781940