Rosołkowo-kaszkowo-warzywnie

11 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna zupka – można podawać rekonwalescentom i dzieciom ( wtedy bez kostek rosołowych a ze szczyptą soli ).

Czas: 1,5 godziny

Składniki:

2 duże ćwiartki z kurczaka

3 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

1/3 pora

1 kostka bulionu drobiowego

1 kostka bulionu wołowego

12 łyżek kaszki manny błyskawicznej

1/4 szklanki pokrojonego koperku

2 żółtka

1,5 litra wody

Zalać wodą umyte mięso i obrane i umyte warzywa. Dodać kostki bulionowe, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie przez ok 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić wywar i zmierzyć ile płynu zostało  – powinno być ok 1 litra. Zmieszać kaszkę mannę z zimną wodą i wlać do wywaru. Gotować  ok 5 minut aż się „rozklei”. warzywa rozgnieść widelcem na papkę  i dodać do zupy razem z koprem. Rozrobić żółtka z odrobiną ciepłej zupy i wlać do garnka. Zamieszać.

Zupa jest gęsta, pachnąca. Polecam szczególnie tym których dopadnie przeziębienie. Można ugotować garnek takiej zupki i podawać choremu po pół szklanki co 2 godziny.

Można też dodatkowo wzmocnić zupę dodając zmiksowane mięso (obrane ze skórek, chrząstek i kości), lub panierować je w jajku i bułce i zrobić drugie danie lub obiad na drugi dzień.

Ja zrobiłam zupę z połowy wywaru, z drugiej połówki i  połowy mięsa zrobiłam galaretki drobiowe, a resztę mięsa użyłam na II danie.

file1294781681