Kotleciki z ciecierzycy i kurczaka
Można podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dipami.
Czas: 15 minut
Składniki:
1 ugotowane duże udko z kurczaka
1/2 puszki konserwowej ciecierzycy ( ok.20 dag )
1 jajko
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 mini kostka cebulowa
1 mini kostka czosnkowa
pieprz czarny mielony do smaku
bułka tarta do panierowania
olej
1 łyżka masła
Obrać ugotowane mięso ze skórek, chrząstek, kości i zmielić lub rozdrobnić w malakserze razem z odsączoną ciecierzycą. Dodać jajko, natkę, mini kostki (cebulową i czosnkową). Wyrobić i doprawić do smaku pieprzem.
Formować małe owalne kotleciki ( ok 8 sztuk ) i panierować w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej (sporo tak by kotleciki były zanurzone do połowy) – dodać masło. Na wrzący tłuszcz układać kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać jako danie obiadowe same z sosem (jaki kto lubi – koperkowy, grzybowy, pomidorowy), z ziemniakami lub na zimno z dipami.