Gęsta zupa dyniowa z pomidorkami

24 września 2013, dodał: lipstick
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 średnia dynia (ok. 1,2 kg)
  • 400 g małych ziemniaków
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 1 por
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, chili, posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Przeciąć w poprzek dynię w 2/3 jej wysokości, by górna odcięta część przypominała czapeczkę. Z dyni wydrążyć środek – ścianki powinny być grube na 1,5 cm. Miąższ pokroić na kawałki i odstawić. Ziemniaki umyć i przekroić na pół. Pora pokroić w pierścienie. Czosnek drobno posiekać. Bulion doprowadzić do wrzenia.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić czosnek. Dodać ziemniaki, miąższ dyni i pory. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, a potem przerzucić do gotującego się bulionu. Ponownie doprowadzić bulion do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż ziemniaki i dynia będą miękkie. Dodać pomidorki, doprawić solą, pieprzem i chili. Zupę podawać w wydrążonej dyni. Posypać natką pietruszki, przykryć dyniową czapeczką.