Pierogi kokosowe ze śliwkami

30 października 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej je się robi . A pierogi z owocami chyba każdy lubi .

Czas : 30 minut

Składniki :

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi

½ szklanki wrzącej wody

szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów

½ szklanki wiórek kokosowych

szczypta kurkumy

25 śliwek węgierek

½ szklanki śmietanki słodkiej 18 %

cynamon

cukier

Oczyścić śliwki , usunąć pestki , podzielić na połówki .Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .

10 śliwek pokroić w małe kawałki , wsypać do garnuszka , podlać 4 łyżkami wody , wsypać 2 łyżki cukru i rozgotować .Przetrzeć przez sito. Dolać śmietankę . Zagotować na małym gazie .Doprawić cynamonem .Zostawić by sos ostygł .

Wsypać mąkę ze szczyptą kurkumy i wiórki kokosowe do miski , osolić – wymieszać .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Wałkować na placki . Szklanką wykrawać kółka .Na każde kłaść połówkę śliwki przykryć drugim kółkiem i zlepiać pieroga ( na okrągło ) .Układać na wysypanej mąka tacce .

Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać z letnim sosem śliwkowo –cynamonowym posypane wiórkami kokosowymi ( mogą być kolorowe ), cukrem ( jeśli ktoś lubi jeszcze dosłodzić , jak nie to nie potrzeba ) i pokrojonymi w paseczki śliwkami ( 5 sztuk )

Pierogi pyszne .Tylko popełniłam błąd – śliwki były bardzo duże – trzeba był robić pierożki z ćwiartek śliwki a nie z połówek – były by mniejsze – a tak wyszły jak dla mnie za duże .

file1256905994