Marynowany okoń z prawdziwkami

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Okoń nilowy jako Wigilijne danie- a czemu nie ?

Czas : 30 minut  + marynowanie

Składniki :

  • 2 porcje filetów z okonia nilowego
  • olej słonecznikowy
  • 2 łyżki masła
  • sok z 2 cytryn
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • sól
  • mąka do oprószenia
  • 6 kapeluszy prawdziwków

Zmieszać sok z cytryn z olejem  ( 2 łyżki ), szczyptą soli, pieprzu i zalać marynatą filety. Zostawić  na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie .

Ugotować prawdziwki w małej ilości wody .Odcedzić ( wywar użyć np. do kapusty z grzybami ) .

Rozgrzać na patelni olej z masłem . Włożyć borowiki i chwilę smażyć przewracają kilka razy . Zdjąć grzyby z patelni . Filety oprószyć mąką . Kłaść rybę  na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni . Przełożyć na drugą stronę i tak samo usmażyć na rumiano .Dołożyć grzyby ( 2 kapelusze pokroić w paseczki- 4 zostawić w całości ) .

Bardzo smaczna alternatywa dla karpia .

file1292848226