Ogórkowa gęsta i treściwa
Każdy ma swój ulubiony przepis na zupkę ogórkową. Czasem gotuję taką
Czas : 1 godzina
Składniki :
- korpus z kurczaka ( tzw porcja rosołowa czyli to co zostanie po wyluzowaniu piersi i udek )
- 5 kiszonych ogórków
- 1 długi ogórek świeży
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 1/3 białej części pora
- 3 średnie ziemniaki
- 4 łyżki pokrojonego kopru
- 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
- 1 kostka bulionu cielęcego Knorra
- 1 łyżka masła
- pieprz mielony
- maggi
- słodka śmietanka 18 %
- 1 litr wody
Korpus umyć, podzielić na kawałki . Marchew ( 1,5 sztuki ), pietruszkę , seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Pozostałą marchewkę ( 1/2 sztuki ) pokroić w ozdobne plasterki, por w pół plasterki , ogórek świeży w plasterki ( bez obierania ), a obrane ziemniaki w kostkę. Włożyć mięso, warzywa, kostki bulionowe do garnka i zalać wodą. Gotować 50 minut.
Rozpuścić na patelni masło – podsmażyć utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) kiszone ogórki i połowę koperku .
Wyjąć z zupy korpus kurczaka, a dołożyć przesmażone ogórki. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku maggi i pieprzem. Posypać na talerzu resztą kopru.
Osobno podawać słodką śmietankę tak by każdy sobie dolewał na talerzu tyle ile chce .
Obrane od kości mięsko można wrzucić do zupy lub użyć do pierogów, krokietów, pasztecików .