Przekąska z grzanki i pasty jajecznej
Artykuł zewnętrzny
Przekąska na imprezkę. Jak świętować to świętować. A nazwa to po prostu gra słów .
Czas : 15 minut
Składniki :
- chleb pszenny bez skórki- pokrojony w kwadraty
- olej do zrobienia grzanek
- jajka ( po 1 na osiem grzaneczek )
- majonez czosnkowy Kielecki ( 2 płaskie łyżeczki na 1 jajko )
- szczypiorek ( po 1/2 łyżeczki pokrojonego na 1 grzankę )
- anchovies ( na połowę grzanek )
- papryka konserwowa ( ozdobnie wyciętych kawałeczków na połowę grzanek)
- pieprz biały do doprawienia
- mix sałat kolorowych
Z chleba pszennego wykroić kwadraty bez skórki. Chleb zrumienić na oleju z obu stron – ułożyć na papierowych ręcznikach kuchennych by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Ugotować na twardo jajka. Obrać. Ostudzić. Utrzeć na pastę z majonezem. Doprawić pieprzem.
Na każdą grzankę nałożyć porcję pasty jajecznej .
Obtoczyć każdą grzaneczkę w usiekanym szczypiorku.
Na połowę grzanek ułożyć zrolowane anchovies .
Na połowę grzanek ułożyć ozdobnie wycięte kawałeczki marynowanej papryki.
Gotowe grzaneczki układać na warstwie mixu kolorowych sałat – i podjadać biorąc grzankę i otaczającą ją sałatę .