Sernik z malinami
3 opakowania herbatników (po 10 dag każde)
25 dag masła
szklanka cukru
cukier waniliowy Delecta
8 jajek
80 dag mielonego sera białego
60 dag gęstej śmietany kwaśnej
30 dag śmietanki kremówki
łyżeczka soku z cytryny
50 gram malin
galaretka malinowa
Herbatniki pokruszyć, stopić 15 dag masła, ciastka wymieszać z wystudzonym masłem. Blachę (32×38 cm) wyłożyć pergaminem, na spodzie rozsmarować przygotowana masę z herbatników, docisnąć. Oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić, resztę masła utrzeć razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Stale ucierając kolejno dodawać żółtka, śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Masę maślaną połączyć z serem i kwaśną śmietaną. Dodać sok cytrynowy i bitą śmietanę. Białka ubić na pianę i połączyć z masa serową. Rozsmarować na spodzie z herbatników. Piec 1 godzinę w temp. 175 stopni C. Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Maliny rozłożyć na wystudzonym cieście i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 3 godziny.