Ciasto Lambada
składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl maki pszennej
1/2 szkl maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia DELECTA
cukier waniliowy DELECTA
Wykonanie: białka ubić, dodać cukier i cukier waniliowy, potem żółtka i obie mąki z proszkiem do pieczenia. Piec 30 min w 150 st -forma 28-40cm.
Krem 1
850 ml soku pomarańczowego z kartonika
2 jasne budynie na 3/4 l mleka-DELECTA
4 łyżki cukru
Ugotować z tego budyń i gorący wylewamy na upieczony biszkopt nasączony resztą soku pomarańczowego, pozostawiamy całość do ostygnięcia.
Krem 2
10 g żelatyny DELECTA
4 łyżki zimnej wody
100 ml mleka
1/2 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru.Polewa na wierzch według własnego przepisu lub można zetrzeć tabliczkę czekolady na tarce.
Wykonanie kremu 2
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. Mleko zagotować i odstawić z palnika ,wymieszać z namoczona żelatyną.Schłodzona śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i mleko z żelatyną. Wylać śmietanę na budyń pomarańczowy. Całość polać polewą lub posypać startą czekoladą.