Babka piaskowa w czekoladzie

7 grudnia 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia DELECTA
  • 1 opakowanie cukru waniliowego DELECTA
  • 10 łyżek śmietany ramy do ubijania-lub innej 30 %
  • 4 łyżki kakao np puchatek (nie gorzkie)

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wbijać stopniowo jajka cały czas ucierając. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z masą. Dodać śmietanę. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułka tarta. Wlewać nas zmianę do formy po trochę masy jasnej i ciemnej. Piec ok. 60 min. w temp. 155°C (termoobieg) lub 175°C (normalny piec elektryczny lub gazowy). Wystygłe ciasto polać roztopiona polewa lub oprószyć cukrem pudrem, lub posypką kolorową DELECTA.

file1291715456



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz