Wigilijna kapusta postna i z dodatkami

17 grudnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Święta, jak dobre perfumy, mają kilka warstw zapachów, subtelnie przeplatających się aromatów. Czarują tchnieniem leśnego drzewka,  rozgrzewają nutkami goździków i cynamonu, otulają zapamiętanymi z dzieciństwa bezpiecznymi aromatami domu. Ale pachną także czymś jeszcze.

Czymś pozornie zwykłym i codziennym, a jednak bezbłędnie tworzącym atmosferę tego czasu. To woń suszonych owoców, smażonej cebulki i przyrządzanej na milion sposobów ryby. To w końcu woń grzybów i długo duszonej kapusty. Dzięki nim Święta są tym czym są. Bez nich nie byłoby magii…
Kapusta z grzybami to jeden z nieodłącznych atrybutów wigilijnego stołu. Także kapusta z grochem to jedna z tradycyjnych potraw, która gości na wigilijnym stole. Może być też – niekoniecznie w wersji postnej, ale np. ze skwarkami – świetnym dodatkiem do obiadu nie tylko w święta.

Kilka podstawowych kapuścianych przepisów:

Postna kapusta wigilijna

Składniki: 800 g kapusty kiszonej, 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków (ewentualnie mieszanych z podgrzybkami), 1 marchewka, 1 duża cebula, 4 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka mąki, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier do smaku.
Przygotowanie: Grzyby umyć pod bieżącą wodą, włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody, moczyć przez kilka godzin lub przez noc. Grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 min. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów. Gotować początkowo w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 40 – 60 min. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do gotującej się kapusty na 10 min. przed końcem jej gotowania. Obrać i posiekać cebulę w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, dodać mąkę i podgrzewać mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka. Cebulę, zasmażkę i grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i jeśli kapustę będziemy podawać dopiero w kolejnych dniach, najlepiej zamknąć ją jeszcze gorącą w słoiki. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Kapusta dłużej postoi, jeśli będzie przyrządzona bez zasmażki. Można ją dodać dopiero przed samym podaniem.

Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką

Składniki: ok. 1,5 kg kiszonej kapusty, 3 duże cebule (tak ok. 0,5 kg łącznie), min. 50 g suszonych podgrzybków lub/i prawdziwków (im więcej tym lepiej), ok. 150-200 g suszonych śliwek, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2 duże lub kilka małych liści laurowych, 5-6 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka (kopiasta) majeranku, sól do smaku.
Przygotowanie: Grzyby zalać 2-3 szklankami gorącej wody (nie gotującej się) i odstawić pod przykryciem na ok. 1/2 – 1 godzinę (aby były miękkie). Kapustę pokroić na drobniejsze części. Włożyć do garnka i wlać 1-2 szklanki wody i wodę z grzybów (odciśnięte z wody grzyby zostawiamy do pokrojenia). Wstawić do gotowania. Dodać do garnka liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone grzyby. Cebulę pokroić na szóstki i potem w paseczki. Przysmażyć na złoty kolor na 2-3 łyżkach oleju. Dodać do kapusty. Na koniec dodać pokrojone śliwki. Całość gotować ok. 1 godziny. W połowie gotowania dodać kminek i majeranek. Doprawić solą do smaku. Przed samym końcem gotowania dodać pozostały olej.

Kapusta wigilijna z pieczarkami

Składniki: 1 kg kapusty kwaszonej, 0,5 kg pieczarek (świeże pokrojone w plasterki), 2 cebule podsmażone na oleju, wegeta, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy.
Przygotowanie: Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć do rondla. Dodać opłukane pieczarki, i olej rzepakowy. Dusić kapustę na wolnym ogniu, do miękkości. Pod koniec duszenia dodać zrumienioną cebulkę i przyprawy. Chwilę jeszcze dusić. Nie dodawać wody, kapusta ma sie dusić na samym oleju.

Kapusta z grochem tradycyjna

Składniki: ½ kiszonej kapusty, 1 duża cebula, ½ szklanki grochu, 2 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, kminek, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: Groch namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na noc. Osączyć, posolić i zalać niewielką ilością wody, dodać kminek, ½ łyżeczki oleju, powoli gotować aż zmięknie, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na patelni na rozgrzanym oleju zrumienić uprzednio posiekaną cebulkę. Dodać mąkę i zasmażyć. Rozprowadzić zimnym wywarem z grochu, połączyć z ugotowaną kapustą. Doprawić do smaku ,dodać groch i zasmażkę, chwilę jeszcze gotować mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kapusta z grochem i ziemniakami

Składniki: 350 g grochu, 1 kg kapusty kiszonej, 20 dag ziemniaków, 3 liście laurowe, pieprz czarny, sól, pieprz mielony.
Przygotowanie: Groch namoczyć przez noc w wodzie. Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (do połowy garnka). Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Następnie wsypać do kapusty uprzednio namoczony groch. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę do uzyskania średniej twardości. W osobnym garnku ugotować ziemniaki. Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce do garnka z gotującą się kapustą i grochem. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Gotować jeszcze około 15 minut. Następnie odlać wodę z ugotowanej kapusty i grochu.

Kapusta z grochem i grzybami

Składniki: ok. 1 kg kapusty kiszonej, 30 dag łuszczonego grochu, garść grzybów suszonych, cebula, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, olej.
Przygotowanie: Groch umyć i namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie (w niewielkiej ilości), ok. 30 minut, posolić (mało!) pod koniec gotowania. Ziarenka grochu mają być miękkie, ale nie rozpadać się. Wodę odlać. Grzyby namoczyć przez kilka godzin. Cebulę zrumienić na oleju. Kapustę wypłukać (nawet kilka razy – nie może być za kwaśna), dobrze odcisnąć, pokroić. Dodać do cebuli, dolać wody, dodać przyprawy, grzyby i gotować przez około godzinę. Podawać groch wymieszany już z kapustą lub obok siebie (groch przybrać wtedy przesmażoną cebulką). Groch można także przed podaniem utłuc.

Kapusta słodka z grochem

Składniki: 1 główka kapusty, 30 dag grochu całego, 3 łyżki masła, duża cebula, łyżka mąki pszennej, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Groch wypłukać i namoczyć 2 godziny przed gotowaniem. Odlać wodę. Gotować go do miękkości, uważając, żeby się nie rozpadł. Nie solić. Odcedzić. Kapustę gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Połączyć groch z kapustą. Roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną cebulkę. Dodać do kapusty. Na pozostałej 1 łyżce masła zrumienić lekko mąkę, zalać odrobiną zimnej wody, żeby ją zahartować (jeśli dodamy mąkę od razu do gorącej kapusty zrobią nam się grudki). Dodać do kapusty. Dodać sól i pieprz do smaku.

Brukselka z pieczarkami

Składniki: 800 g brukselki, 150 g pieczarek, 1 łyżka masła, 3/4 szklanki śmietany, 1 płaska łyżka mąki, sól, cukier, pieprz, curry.
Przygotowanie: Brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wodą z dodatkiem cukru, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem jeszcze 10-15 minut. Miękką brukselkę odcedzić. pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Połączyć z brukselką, śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę podgotować i doprawic do smaku.

Kapusta z grochem na słodko

Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej, 0,5 kg kapusty słodkiej, szklanka grochu suszonego, cebula, sól, pieprz, liść laurowy, cukier, ziele angielskie, 3 łyżki oleju.
Przygotowanie: Posiekane kapusty, oddzielnie ugotować z przyprawami do miękkości. Groch wcześniej namoczony, również ugotować do miękkości. Połączyć kapusty z grochem i dodać podsmażoną cebulkę, doprawić do smaku, dodać łyżkę cukru.

Wigilijna słodka kapusta z fasolą

Składniki: główka słodkiej kapusty (ok. 3 kg), 1/3 kostki masła prawdziwego, ok. 30 dag fasoli (białej lub brązowej), sól, pieprz ziołowy.
Przygotowanie: Fasolę namoczyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. 3/4 ugotowanej fasoli zgnieść a resztę zostawić w całości. Do kapusty dodać fasolę, masło, sól, pieprz i wymieszać. Do kapusty można dodać grzyby suszone, wcześniej wymoczone i ugotowane.

Kapusta z fasolą

Składniki: 1 kg średniej fasoli, 1 kg kapusty kwaszonej, łyżka masła, łyżka majeranku, łyżeczka jarzynki, pieprz, mała łyżeczka cukru.
Przygotowanie: Kapustę opłukać w zimnej wodzie, osączyć i ponownie zalać wodą. W osobnych garnkach ugotować kapustę i fasolę do miękkości. Następnie połączyć te dwa składniki (odłożyć trzy łyżki fasoli do osobnej miseczki i przetrzeć ją przez sitko) i gotować dalej z łyżką masła. Dodać przyprawy, roztartą fasolę i cukier. Wymieszać.
 

Przeczytaj również:

 

  1. Pyszne zupy wigilijne
  2. Jak zrobić świąteczną kutię?
  3. Karp na różne sposoby
  4. Świąteczne dekoracje stołu i mieszkania
  5. Ciasta i słodkości
  6. Makowe świąteczne desery i ciasta