Omlet ziemniaczany na słodko

15 listopada 2010, dodał: biokoo
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1,2 kg ziemniaków

3-4 jajka

10 dag rodzynek

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

3 dag drożdży

trochę ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży

2 czubate szklanki mąki

olej do smażenia

Obierz ziemniaki i zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij sok. Połącz z żółtkami, cukrem, solą i mąką. Rozpuść drożdże w 3-4 łyżkach ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce na 15 min., aby zaczęły pracować. Gdy się wzburzą, dodaj je do masy ziemniaczanej, dobrze wyrób i odstaw do wyrośnięcia, aż masa wyraźnie powiększy swoją objętość. wtedy dodaj sztywną pianę z białek i rodzynki. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej, rozsmaruj 1-2cm warstwę ciasta, smaż na złoto z obu stron. Ostrożnie zdejmuj z patelni – posyp cukrem pudrem.

Smacznego



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...