Omlet ziemniaczany na słodko
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1,2 kg ziemniaków
3-4 jajka
10 dag rodzynek
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
3 dag drożdży
trochę ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży
2 czubate szklanki mąki
olej do smażenia
Obierz ziemniaki i zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij sok. Połącz z żółtkami, cukrem, solą i mąką. Rozpuść drożdże w 3-4 łyżkach ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce na 15 min., aby zaczęły pracować. Gdy się wzburzą, dodaj je do masy ziemniaczanej, dobrze wyrób i odstaw do wyrośnięcia, aż masa wyraźnie powiększy swoją objętość. wtedy dodaj sztywną pianę z białek i rodzynki. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej, rozsmaruj 1-2cm warstwę ciasta, smaż na złoto z obu stron. Ostrożnie zdejmuj z patelni – posyp cukrem pudrem.
Smacznego